Політех відновив співпрацю з німецьким університетом

ХПІ відвідала делегація Технічного університету Гамбурга (Technische Universität Hamburg-Harburg, TUHH). Мета — активізація освітнього і наукового співробітництва між TUHH і НТУ «ХПІ». Професори TUHH Ханно Шаумбург (Hanno Schaumburg) і Вольфганг Керстен (Wolfgang Kersten) провели переговори з ректором вишу, подивилися презентації наукових проектів ХПІ.

На зустрічі з ректором НТУ «ХПІ» професором Євгеном Соколом також були присутні: проректор з науково-педагогічної роботи Геннадій Хрипунов, начальник відділу міжнародних зв’язків Олександр Гончаров, професор кафедри систем інформації Валерій Кравець.

Ректор Євген Сокол зазначив, що для ХПІ важливо розвивати контакти з Технічним університетом Гамбурга. «Є два аспекти для співпраці: освіта і наука. Наприклад, в освітньому — обмін студентами вишу, дуальна форма навчання. Цікавим є також наукове співробітництво — здійснення різних проектів, спільні публікації у журналах, які входять до наукометричних баз», — розповів ректор Євген Сокол.

Говорячи про можливість обміну студентами, ректор згадав, що у ХПІ функціонує Німецький освітній центр, де студенти технічних спеціальностей вишу можуть вивчати німецьку мову. Таким чином, хлопці отримують можливість брати участь у міжнародних програмах, де необхідна не тільки англійська, але й німецька мова.

 Професор Вольфганг Керстен наголосив на необхідності продовження співпраці між університетами: «Ми повинні обговорити теми і сфери для співпраці. У нас є досвід дуальної освіти, тому нам треба знайти підходящі спеціальності. Важливо здійснювати обмін не тільки студентами, але й аспірантами, іншими науковими співробітниками. Я думаю ми знайдемо багато сфер і для спільних наукових проектів».

Того ж дня відбувся Круглий стіл, під час якого вчені ХПІ представили німецькій делегації свої останні розробки. Про дослідження розповіли фахівці таких кафедр ВНЗ: динаміки і міцності машин, матеріалознавства, систем інформації, інженерної електрофізики і теоретичних основ електротехніки, фізичного матеріалознавства для електроніки та геліоенергетики, фізики металів і напівпровідників, промислової та біомедичної електроніки, органічного синтезу і нанотехнологій, інтегрованих технологій, процесів і апаратів.

Під час перебування у ХПІ, для делегатів з Гамбурга провели екскурсію по студентському містечку Політеху. Так, у науково-технічній бібліотеці університету, їм представили рідкісні старовинні книги німецькою мовою (починаючи з XVI століття).

За підсумками дводенного візиту делегації Технічного університету Гамбург-Харбург, домовилися про роботу в наступних напрямках: обмін студентами та аспірантами, підготовка документів для спільного проекту за програмою ERASMUS + напрямок К1 (програма академічної мобільності), програма стажувань для фахівців вишу, пошук сфер для здійснення спільних наукових проектів.

Довідка:

Технічний університет Гамбург-Харбург розташований у Гамбурзі, заснований у 1978 році, один з молодих вишів Німеччини. Навчання проводиться в окремих школах, де здійснюються дослідження у таких галузях: біотехнології та інжинірингу, технології морського і повітряного транспорту, медичних технологій, логістики та багатьох інших.

НТУ «ХПІ» та Технічний університет Гамбург-Харбург (Technische Universität Hamburg-Harburg, TUHH) співпрацюють з 1996 року — реалізація спільного проекту Tempus, навчання студентів та аспірантів у Школі логістики та менеджменту в TUHH.