ХПІ — організатор україно-німецької школи інвестицій

На базі Одеського національного економічного університету (ОНЕУ) відбулася IV україно-німецька Літня школа «International Investments». Ініціатор проекту — кафедра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та фінансів НТУ «ХПІ». Тематика школи об’єднала актуальні питання фінансування та комерціалізації бізнес-ідей одного із найпотужніших трендів сьогодення — «діджиталізації».

Учасниками школи стали майже три десятки студентів з трьох вишів України — НТУ «ХПІ», ОНЕУ та ХНУМГ ім. О.М. Бекетова. Політех представили сім студентів кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та фінансів, а саме: Маргарита Головко, Єлизавета Вітвіцька, Владислав Зайцев, Юлія Коломієць, Дарина Піддубна та студент кафедри комп’ютерного моделювання процесів та систем — Олександр Скорняков. Консультантами для студентів Політеху а також учасниками цього заходу були викладачі кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та фінансів: доценти Наталія Ширяєва та Олена Чайкова.

Школа стартувала ще на початку червня 2018 року в вигляді заочного формату — студенти отримали концепцію бізнес-ідеї, доступ до онлайн платформи університету ім. Отто фон Геріке. Учасники працювали дистанційно над бізнес-планами у міжнародних командах по шість осіб у кожній (по два учасника з кожного вишу-партнеру). А вже у вересні, під час 10-денної роботи Літньої школи, учасники прослухали лекції, тренінги та допрацьовували свої проекти. Заключним пунктом програми були  презентації розроблених бізнес-планів на такі теми: «Tomorrows drones» (Дрони майбутнього), «Car/bike Sharing in Ukraine» (Каршерінг в Україні),  «Modern dental clinic» (Сучасна стоматологічна клініка), «Digital-audio advertisement» (Цифрова аудіо реклама), «Smart kitchen manager» («Розумні» кухні). Сучасні проекти студентів викликали інтерес та їх жваве обговорення серед викладачів та всіх учасників. По завершені школи, студенти отримали міжнародні сертифікати та можливість вступу до університету ім. Отто фон Геріке (Німеччина) на магістерську програму без іспитів.

Викладачами школи були представники українських і німецьких вишів. Це професори з університету ім. Отто фон Геріке (м. Магдебург) — Пітер Райхлінг, Анастасія Жбандут, Бенедикт Хохнер та Тетяна Самостян, а також доцент НТУ «ХПІ» (м. Харків) Олена Решетняк, та доцент ОНЕУ (м. Одеса) Діана Завадська.

За словами організаторів, Літня школа «International Investments» 2020 року планується також у місті Одеса.

Довідка: IV україно-німецька Літня школа «International Investments» проходила з 23 вересня по 2 жовтня 2018 року.

Мета заходу — набуття студентами практичних навичок в науковій діяльності та в роботі з реальними бізнес-проектами, а також обмін досвідом між викладачами.

Перша літня школа з міжнародних інвестицій була проведена у м. Севастополі у 2012 році. Учасниками були лише студенти українських вишів, лекторами — німецькі та українські викладачі. Друга школа (2013 р.) приймала німецьких та українських студентів та проходила у форматі інтернаціональних команд. Третя відбулася у 2016 р. та проводилася на базі ОНЕУ у м. Одеса.

 Учасниками літньої школи можуть стати студенти ХПІ старших курсів англомовних програм з менеджменту та фінансів. Для участі потрібно: вільне володіння англійською мовою, гарний рівень підготовки за своєю програмою, орієнтованість на співпрацю у міжнародній команді.

Діджіталізація — це глибока трансформація бізнесу, що передбачає використання цифрових технологій для оптимізації бізнес-процесів, підвищення продуктивності компанії і поліпшення досвіду взаємодії з клієнтами.