Європейський банк інвестує в енергозбереження ХПІ

НТУ «ХПІ» відвідав представник Європейського інвестиційного банку (Бельгія) Ніколя Лапіте. Мета — знайомство з університетом, зустрічі з керівництвом вишу та огляд об’єктів університету, які увійшли до програми «Вища школа України, енергоефективність, сталий розвиток».

ХПІ — перший та поки єдиний харківський виш (з семи), який бере участь в проекті України та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ). Проект спрямований на допомогу українським університетам ефективно використовувати енергоресурси. Ніколя Лапіте оглянув всі 48 об’єктів НТУ «ХПІ», що беруть участь в європейській програмі, поспілкувався зі студентами та молодими вченими кафедри інтегрованих технологій, процесів і апаратів, провів ряд зустрічей з керівництвом університету.

Як повідомив ректор ХПІ професор Євген Сокол, була виконана величезна робота з підготовки цього проекту. Виш відвідала група з європейського аудиту, яка вивчила всі пропозиції і повністю підтвердила розрахунки, проведені фахівцями університету. «Тому зараз прийнято рішення, відповідно до якого виділяється перший транш у розмірі 22 мільйони євро для виконання першої стадії робіт, пов’язаних з ресурсоенергозбереженням основних корпусів нашого студентського містечка. А далі ми будемо працювати і вирішувати ті питання, які доведуть до відповідних вимог сьогоднішнього дня стан енергоспоживання нашого університету», — зазначив Євген Сокол. Ректор ХПІ розповів, що участь у проекті Європейського інвестиційного банку вирішує для студентів вишу два важливі завдання: поліпшуються умови їх навчання, а також з’являється можливість отримати не тільки теоретичні знання в галузі ресурсоенергозбереження, але й практичні — пов’язані з останніми досягненнями світової науки.

«Безумовно, цей проект грає дуже важливу роль для розвитку нашого регіону, оскільки ХПІ є одним з найбільших університетів не тільки Харкова, а й України. Програма ЄІБ — модель того, як наші університети за допомогою європейської комісії можуть рухатися в плані ресурсоенергозбереження. Це важливий крок для всієї української освіти. Адже на сьогоднішній день в першому етапі беруть участь всього сім вищих навчальних закладів, а їх в Україні 243, тому ви прекрасно розумієте, що це перший крок в майбутнє», — резюмував ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

Представник ЄІБ Ніколя Лапіте висловив упевненість в реалізації цього проекту, наголосивши на необхідності інвестицій для українських вишів: «У вас є шанс поліпшити умови в університеті, і ви будете першими в Україні».

Довідка:

У 2016 році між Україною та Європейським інвестиційним банком підписано угоду про залучення коштів, які будуть спрямовані на допомогу українським університетам ефективно використовувати енергоресурси. Зокрема, в рамках реалізації проекту «Вища освіта. Енергоефективність та сталий розвиток» Україні буде надано позику 160 млн. євро.

Реалізація проекту відбуватиметься за рахунок різних заходів і робіт, спрямованих на енергозбереження та оптимізацію управлінських процесів енергоспоживання. За його підсумками університети-учасники мають досягти найвищих освітніх та дослідницьких стандартів, покращити власну матеріальну базу та значно знизити рівень енергоспоживання.

Проект буде розділений на 2 етапи: заходи з енергоефективності у 147 будівлях 7 університетів та придбання обладнання наукових лабораторій для університетів, що будуть обрані відповідно до критеріїв ЄІБ.

Участь у першому етапі проекту візьмуть НТУ «Львівська політехніка», Полтавський національний технічний університет ім. Кондратюка, Чернігівський національний технологічний університет, Сумський державний університет, Національний педагогічний університет ім. Драгоманова, НТУ «Харківський політехнічний інститут» та Вінницький національний технічний університет.