Енергоефективність: ХПІ продовжує співпрацю з Чехією

НТУ «ХПІ» відвідав професор Університету технологій Брно, глава лабораторії Sustainable Process Integration Laboratory (SPIL) при факультеті механічної інженерії чеського вишу, Почесний доктор НТУ «ХПІ» Йіржі Яромир Клемеш (Jiří Jaromír Klemeš). Мета візиту — проведення переговорів з керівництвом ХПІ для подальшої співпраці, участь в міжнародній науково-практичній конференції вишу «Інтегровані технології та енергозбереження».

Програма візиту (26-29 листопада) включала зустріч з ректором ХПІ Євгеном Соколом, відвідування кафедри інтегрованих технологій, процесів і апаратів університету, участь у міжнародній науково-практичній конференції ХПІ «Інтегровані технології та енергозбереження».

Так, з ректором НТУ «ХПІ» професором Євгеном Соколом провели зустріч: представники кафедри інтегрованих технологій, процесів і апаратів ХПІ — Почесний ректор вишу, професор Леонід Товажнянський і професор Петро Капустенко, професор Університету технологій Брно Йіржі Яромир Клемеш, колеги з НУ «Львівська політехніка».

Головна тема обговорення — необхідність впровадження енергоефективних технологій. Євген Сокол зазначив: «Сьогодні всі розуміють, що необхідно впроваджувати енергоефективні технології. Важливо, щоб ці процеси розвивалися не тільки на рівні науковому, а й отримували підтримку держави». Леонід Товажнянський розповів, що Йіржі Яромир Клемеш вже не перший раз бере участь в конференції «Інтегровані технології та енергозбереження», а також є співавтором статей для різних наукових журналів, співпрацює з ХПІ в різних міжнародних проектах.

Йіржі Яромир Клемеш також взяв участь у щорічній міжнародній науково-практичній конференції «Інтегровані технології та енергозбереження», яка проводиться на базі ХПІ. На ній розглядалися доповіді в сфері енергетики, енергозбереження, ресурсозбереження, теплофізики високотемпературних процесів, моделювання процесів промислового обладнання, електроенергетики, обладнання електростанцій і передачі електроенергії, а також інших напрямків, на стику різних галузей знань.

Довідка:

Лабораторія Sustainable Process Integration Laboratory (SPIL) входить до складу NETME Centre факультету механічної інженерії чеського вишу. Проект стартував 1 лютого 2017 року і триватиме більше п’яти років, реалізується під керівництвом професора Йіржі Яромира Клемеша в Університеті технологій Брно. Мета — сприяння міжнародним конкурентоспроможним дослідженням, щоб досягти результатів, які можуть застосовуватися і сприяти вирішенню проблем в енергетичній галузі.

Університет технологій в Брно (Чехія) — найстаріший виш цього міста. Заснований в 1899 році, сьогодні проводить навчання за широким спектром класичних технічних і природничих спеціальностей, а також спеціальностей в галузі архітектури та мистецтва і мультидисциплінарним програмами на стику інженерії та природничих дисциплін, економіки, охорони здоров’я. Входить в список кращих університетів світу (QS World University Rankings).