Вчені ХПІ — спікери «Speaking club»

22 лютого, представники НТУ «ХПІ» взяли участь у панельній дискусії «Speaking club», яка об’єднала понад сотню школярів, їхніх батьків, вчителів, викладачів дев’яти вищих навчальних закладів Харкова та представників адміністрації Новобаварського району міста, інших.

Спікерами від НТУ «ХПІ» були молоді вчені вишу: старший викладач кафедри фізики Ксенія Мінакова, старший викладач кафедри українознавства, культурології та історії науки Сергій Радогуз, доцент кафедри автоматизованих електромеханічних систем Андрій Ткаченко та завідувач кафедри фізичного матеріалознавства для електроніки Роман Зайцев.

На зустрічі обговорювали тему труднощів вибору подальшого навчання для випускників, переваг освіти в Україні, представники ХПІ також розповіли про подвійні дипломи, STEM-освіту — новий напрям, яким університет займається вже протягом декількох років. Крім того, Політех провів майстер-класи з хімії, фізики та робототехніки.

Варто відзначити, що НТУ «ХПІ» за підсумками 34-ї Міжнародної спеціалізованої виставки «Освіта та кар’єра — День студента 2018» отримав почесне звання «Лідер STEM-освіти України» та Гран-прі в номінації «Розробка і впровадження STEM-освіти у вищому навчальному закладі». У липні 2018 старший викладач кафедри фізики Ксенія Мінакова взяла участь у XV Міжнародній конференції «Hands-on Science», яка проходила в Іспанії.

Довідка:

«Speaking club» клуб спілкування дітей, батьків, викладачів та інших людей, які представляють різні сфери діяльності, створений з ініціативи голови адміністрації Новобаварського району Тетяни Цибульник.

НТУ «ХПІ» активно підтримує і проводить заходи, засновані на позиціях STEM-освіти (англ. Science, Technology, Engineering and Mathematics),  які спрямовані на популяризацію природничих, інженерних і технологічних наук серед дітей та юнацтва.

З вересня 2017 року в ХПІ діє інтерактивний Простір ідей: Science & Museum / Арсенал Ідей Україна, який адаптований для людей з особливими потребами. Тут вчені ХПІ та запрошені закордонні експерти регулярно проводять майстер-класи, воркшопи, інтерактивні лекції та розвиваючі ігри для дітей і молоді, в тому числі, в сфері популяризації STEM-освіти (#STEMCampSchool, Канікули з Політехом, Суботи з Політехом, Дні науки, Міжнародний день світла та ін.).

Регулярність проведення заходів і тематичне розмаїття призвело до виділення окремих напрямків: клуби юного еколога і машинобудівника; їстівна і косметична хімія; фізика; відновлювальна енергетика; мехатроніка; робототехніка; школи лідерства, фінансової грамотності тощо.