Міжнародний День світла в ХПІ

16 травня в НТУ «ХПІ» пройшов грандіозний фестиваль науки, присвячений Міжнародному Дню Світла-2019, який відбувся в рамках освітнього проекту ЮНЕСКО «International Day of Light». Молоді вчені, викладачі та студенти Політеху організували понад тридцять лабораторно-експериментальних зон, науково-популярні лекції, розіграші призів, захід супроводжувала жива музика. Фестиваль об’єднав більше семисот школярів та учнів коледжів з Харкова та Харківської області. Учасники дізналися, яку роль відіграє світло в таких галузях науки і техніки, як фізика, хімія, робототехніка, електроніка, екологія, енергетика та інших.

Крім того, фестиваль відвідали гості зі шкіл селища Красноріченське Луганської області, у якому наприкінці березня відбувся унікальний освітній проект EdCamp-конференція «Нова українська школа та опорна сільська школа. Як поєднати?», спікерами якого були й експерти НТУ «ХПІ» Сергій Петров та Сергій Радогуз.

В рамках Міжнародного Дня світла вчені ХПІ продемонстрували, як можна створити справжню блискавку в високовольтному залі університету, провели майстер-клас зі створення ароматизованих кольорових свічок, в якому всі охочі брали участь, науково-популярну лекцію «Різнокольорова хімія», лабораторну роботу «Світло в харчових технологіях» та багато іншого.

«Світло — це узагальнене поняття, що визначає не тільки саму фізичну сутність, а й ідеологічну, моральну. Це те, що йде в маси, дає розвиток культурі, освіті, науці. І тому ми постаралися створити найширший спектр всіх тих напрямів та спеціальностей, які можуть визначати ваше майбутнє. Ми пишаємося тим, що маємо можливість спілкуватися з вами і нам би дуже хотілося, щоб кожен усвідомив важливість та необхідність інженерної освіти», — так привітав зі святом учасників фестивалю ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

Варто відзначити, що доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова стала представником Українського національного вузла Міжнародного Дня світла ЮНЕСКО, взявши участь в урочистій конференції, присвяченій Міжнародному Дню світла (відбулася в м. Трієст, Італія).

Більше фото дивіться на сторінці Прес-служби НТУ «ХПІ» у Facebоok.

Довідка:

16 травня відзначають Міжнародний День світла. Це глобальна ініціатива, що визнає центральну роль світла і його місце в науці, культурі та мистецтві, освіті, а також в таких галузях, як медицина, комунікація та енергетика. Широка тема світла дозволить різним верствам суспільства брати участь в заходах по всьому світу, що, в свою чергу, підвищить поінформованість про науку, технології, мистецтво та культуру, а також їх важливу ​​роль в досягненні цілей ЮНЕСКО щодо заохочення освіти, рівності та миру (офіційний сайт міжнародної ініціативи: www.lightday.org).