У ХПІ визначили учасників другого сезону CIG R&D LAB

В НТУ «ХПІ» стартував другий сезон освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB. Сімнадцять команд молодих вчених і студентів Політеху боролися за право стати учасниками цього проекту в 2019/20 навчальному році. Вони презентували експертному журі — представникам Chernovetskyi Investment Group (CIG) і НТУ «ХПІ», напрацювання своїх стартапів. За результатами пітчів було відібрано шість найцікавіших і перспективних робіт. Протягом року команди-розробники будуть отримувати стипендію та менторську підтримку від CIG. У фіналі сезону вони повинні показати готові продукти. Переможець отримає грант на подальший розвиток свого проекту.

Другий (очний) відбірковий етап проходив в науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ». Конкурсантами були 17 студентських команд, які представляли свої розробки за такими напрямами: біомедична техніка, харчові технології, електроніка, енергоефективність, IT та інші.

До складу експертного журі, яке оцінювало проекти команд, увійшли: заступник директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Андрій Маслєнніков, заступник декана факультету комп’ютерних та інформаційних технологій ХПІ Сергій Леонов, заступник директора Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Антон Дроздов, доцент кафедри «Хімічна техніка та промислова екологія» Олексій Шестопалов, експерти CIG Святослава Ткаченко та Євген Нетреба.

За підсумками пітчів було відібрано шість кращих робіт:

  • проект «Компресійно-детонаційна технологія нанесення зносостійких, захисних, декоративних покриттів на метали, кераміку та бетонні вироби»;
  • програма для поліпшення ментального здоров’я «MentalBot»;
  • «Дослідження пожежонебезпеки лісових територій на основі використання капсульних і згорнутих нейронних мереж»;
  • прилад для визначення аритмії «ICardy»;
  • додаток для візуалізації розміщення меблів в інтер’єрах з впровадженням технологій доповненої реальності;
  • технологія виробництва натурального солодкого соусу «Chili».

Розробники стартапів — студенти ХПІ, які представляли такі підрозділи вишу: факультет комп’ютерних та інформаційних технологій, Навчально-науковий інститут енергетики, електроніки та електромеханіки, Навчально-науковий інженерно-фізичний інститут, Навчально-науковий інститут хімічних технологій та інженерії.

Протягом року студентські команди разом з науковими керівниками будуть вдосконалювати свої проекти, отримувати щомісячну стипендію, менторську підтримку і консультації від експертів з різних сфер. У фіналі сезону, який відбудеться в червні 2020 року, члени комісії визначать команду, яка досягла найбільшого прогресу у формуванні бізнес-ідеї та підготовці продукту до виходу на ринок. Вона отримає грант для подальшої роботи.

Куратор програми CIG R&D LAB від НТУ «ХПІ» Руслан Кривобок сказав, що цього сезону в перший (заочний) відбірковий етап програми заявки подали 33 команди, що вдвічі більше, ніж минулого року. За його словами — це позитивна динаміка, яка показує, що завдяки співпраці між НТУ «ХПІ» та Chernovetskyi Investment Group студенти мають шанс комерціалізувати власні наукові розробки.

«В порівнянні з минулим сезоном в Харківському політехнічному інституті, команди набагато серйозніше підійшли до підготовки проектів для відбору. Ми побачили кілька вже майже готових продуктів, які варто вдосконалити, проте вже мало не завтра можна пропонувати клієнтам», — сказав експерт CIG Євген Нетреба.

Проректор з наукової роботи ХПІ Андрій Марченко зазначив, що програма CIG R&D LAB — чудова можливість для студентів Політеху протестувати себе, отримати практичний досвід реалізації проектів.

Нагадаємо, що в першому сезоні CIG R&D LAB (2018/19 навчального року) фінальний грант в 500 000 гривень поділили між собою розробники люмінесцентної плитки і команда, що працює над модернізацією теплоенергетичного сектору міста Харкова.

Довідка:

Проект CIG R&D LAB реалізується в рамках меморандуму між НТУ «ХПІ» та CIG, який підписан в серпні 2018 року.

Chernovetskyi Investment Group (CIG) — одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку Східної Європи, була заснована в 2013 році. Детальніше: http://cig.vc/.