Стартапи студентів ХПІ отримали півмільйона гривень від міжнародного фонду

В НТУ «ХПІ» відбувся фінал першої в Харкові освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB від Chernovetsky Investment Group (CIG). Для участі в ній було подано 24 проекти, а фіналістами стали лише п’ять студентських команд, які представили експертному журі свої стартапи. За підсумками презентації проектів комісія визначила дві кращі роботи — «Інноваційний проект: розробка технології виробництва люмінесцентної тротуарної плитки» і «Реконструкція та модернізація теплоенергетичного сектора Харкова». Команди-розробники отримали від CIG інвестиції для подальшого розвитку проектів. Перша команда — 400 тис. грн., а друга — 100 тисяч грн.

Фінальний етап освітньо-стипендіальної програми CIG R&D LAB відбувся в Науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ». Тут п’ять студентських команд-розробників стартапів презентували журі свої проекти. Вони працювали над застосуванням квадрокоптера для контролю за станом вишок ліній електропередач, виробництвом люмінесцентної плитки, модернізацією теплоенергетичного сектора Харкова, розробляли додаток для подорожей по Харкову TourHack і систему енергоменеджменту акумуляторних батарей.

Експертами, які оцінювали проекти були: заступник директора Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» Андрій Маслєнніков, заступник декана факультету комп’ютерних та інформаційних технологій НТУ «ХПІ» Сергій Леонов, експерти CIG Станіслав Золотухін та Євген Нетреба, керівний партнер CIG Володимир Кривко.

За підсумками конкурсу переможцями стали дві роботи в сфері енергоефективності — «Інноваційний проект: розробка технології виробництва люмінесцентної тротуарної плитки» і «Реконструкція та модернізація теплоенергетичного сектора Харкова». Учасниця команди першого проекту-переможця студентка ХПІ Карина Білогубкіна розповіла, що розробку можна буде використовувати, наприклад, в парках, скверах, які не освітлюються вночі: «Особливість проекту в тому, що ми не просто робимо тротуарну плитку, ми зайняли нову нішу на ринку. Це плитка, яка в темний час доби буде світитися. Продукт за своєю стійкістю набагато кращий, ніж існуючі подібні вироби, де використовують поверхневе нашарування, яке «світиться», але з часом стирається. Наша може використовуватися роками, адже це навіть не звичайна тротуарна плитка. Вона позиціонується як високоміцна плитка, буде витримувати і високі навантаження, і морози, будь-яку погоду».

Учасник другої команди-переможця студент ХПІ Павло Ситников відзначив, що він вже чотири роки вивчає проблему перегріву систем теплової та ядерної енергетики в Україні і в рамках CIG R&D LAB презентував проект нової технології сварки і ремонту поверхонь нагріву і деталей парових котлів.

Ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол відзначив, що сьогоднішні хлопці та дівчата — це приклад для інших політехніків, які приєднаються до цієї освітньої програми в подальшому: «Я знайомий з усіма п’ятьма стартапами і можу сказати, що це дуже якісні та цікаві роботи. Ідея освітньо-стипендіального проекту в тому, що студенти можуть реально відчути, що знання, отримані в університеті, мають практичну цінність, відкривають для них нові перспективи. Не менш важливим є те, що цей проект несе в собі відчутну фінансову підтримку». Ректор Євген Сокол також висловив надію, що учасниками спільної діяльності НТУ «ХПІ» та Chernovetsky Investment Group стане ще більша кількість студентів і викладачів.

«Студенти, аспіранти та молоді вчені мають можливість в рамках цієї стипендіальної програми отримати фінансову підтримку, а також менторську підтримку. Тобто, доступ до нашої досить великої бази партнерів в Україні та за її межами з метою отримання менторської підтримки», — сказав керівний партнер CIG Володимир Кривко.

За словами завідувача Науково-дослідної частини ХПІ Георгія Лісачука, важливість таких програм в тому, що вони показують перспективу для студентів. Учасники можуть відчути «смак» роботи над проектом, що вони не покинуті, адже є організації, які їх можуть підтримати, куди можна звернутися і отримати фінансову допомогу.

Довідка:

Сезон 2018/19 CIG R&D LAB спільної освітньо-стипендіальної програми інвестиційної компанії Chernovetskyi Investment Group (CIG) і НТУ «Харківський політехнічний інститут» став першим для Харкова. Проект реалізується в рамках меморандуму між НТУ «ХПІ» та CIG, який підписан в серпні 2018 року. Chernovetskyi Investment Group також співпрацює з Одеським національним політехнічним університетом (ОНПУ) та починає прийом заявок на третій сезон CIG R&D LAB в Одесі. Переможець другого сезону в ОНПУ Микита Сиром’ятніков, отримав 500 000 грн. на розвиток віртуального асистента Jarvis, яким вже зацікавилися Українська система бронювання авіаквитків і сервіс продажу квитків на події.

Chernovetskyi Investment Group (CIG) — одна з найбільших інвестиційних компаній на ринку СНД, була заснована в 2013 році. Детальніше: http://cig.vc/.