Підручник ХПІ «Слідами Chornobyl» завоював «золото» міжнародної виставки

НТУ «Харківський політехнічний інститут» взяв участь у щорічній Міжнародній спеціалізованій виставці «Освіта та кар’єра — День студента 2019», яка відбулася в Києві. ХПІ на заході представляли: доцент кафедри фізики Ксенія Мінакова і доцент кафедри передачі електричної енергії Дмитро Данильченко. Вони провели демонстрації фізичних дослідів в стилі STEM під назвою «Hands-on Physics Experiments: Science is Fun».

За підсумками виставки НТУ «ХПІ» отримав почесне звання «Лідер вищої освіти України» та Золоту медаль за створення навчального посібника до циклу уроків освітнього проекту «Слідами Chornobyl» для вчителів природничих дисциплін загальноосвітніх шкіл.

Учасниками щорічної виставки «Освіта та кар’єра» стали близько 50 провідних українських установ вищої освіти, серед яких — НТУ «ХПІ». Гостями заходу були школярі, студенти, батьки. Тут усі охочі могли отримати інформацію про можливості освіти в Україні та за кордоном безпосередньо від представників університетів. Крім стенд-сесій програма передбачала проведення Круглих столів, тренінгів, конференцій, презентацій проектів, семінарів, майстер-класів, воркшопів.

Так, вчені ХПІ Ксенія Мінакова і Дмитро Данильченко провели інтерактивний майстер-клас «Hands-on Physics Experiments: Science is Fun». Глядачів знайомили з основними фізичними законами на простих і цікавих прикладах.

За підсумками виставки, НТУ «ХПІ» був відзначений нагородами — почесним званням «Лідер вищої освіти України», Золотою медаллю та дипломом в номінації «Видання підручників та навчальних посібників нового покоління» — за посібник «Слідами Chornobyl». Це — навчальний посібник до циклу уроків освітнього проекту «Слідами Chornobyl» для вчителів природничих дисциплін загальноосвітніх шкіл. Автори: Є.І. Сокол, К.О. Мінакова, О.П. Лазуренко, О.Л. Сінческул, І.О. Лаврова, О.В. Шестопалов, О.І. Ільїнська, Р.В. Зайцев, С.А. Радогуз, С.О. Петров, Р.С. Томашевський.

Відзначимо, що паралельно з виставкою «Освіта та кар’єра — День студента 2019» проходила виставка закордонних навчальних закладів «Освіта за кордоном», в якій взяли участь понад 70 вищих навчальних закладів з Іспанії, Італії, Кіпру, Литви, Німеччини, Норвегії, Польщі, Румунії, Словаччини, Туреччини, Чехії, США, Франції, Швейцарії, а також українські освітні агентства.

Організатор заходу — Товариство «Знання» України за підтримки та участі Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України.

Довідка:

Мета виставок — залучення суспільного інтересу до освіти, пропаганда досягнень України в цій сфері, формування єдиного українського освітнього простору, інформування школярів та їхніх батьків про можливості отримання освіти в Україні та за кордоном, презентація навчальних закладів тощо.

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія і математика. Ці напрями лежать в основі цієї методики освіти. При цьому ці дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а в комплексі. Велике значення має практичне застосування отриманих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямами розвитку точних наук і інженерії, а вчиться реалізовувати вивчене на практиці.