Новорічний майстер-клас від ХПІ для особливих дітей

11 грудня в НТУ «ХПІ» пройшов святковий майстер-клас зі створення новорічних ялинкових прикрас із вторинних матеріалів, присвячений Дню святого Миколая. Гостями заходу стали діти з особливими потребами учні 5-го класу комунального закладу «Харківська спеціальна школа ім. В. Г. Короленка». Їх навчали рукоділлю студенти та викладачі ХПІ. Своїми виробами діти прикрасили новорічну ялинку, а наприкінці майстер-класу отримали солодкі подарунки.

Мета заходу — подолання соціальних бар’єрів, просування толерантності та інклюзивного підходу в українському суспільстві, а також популяризація апсайклінгу (вторинне використання старих речей для нового застосування).

Майстер-клас проходив в коворкінгу Арсенал ідей Україна / Простір ідей: Science&Museums. Тут вихованці спецшколи для дітей з порушенням зору ім. В. Г. Короленка разом зі студентами кафедр «Хімічна техніка та промислова екологія» та «Педагогіка і психологія управління соціальними системами ім. акад. І. А. Зязюна» створювали новорічні ялинкові прикраси. Після майстер-класу діти отримали солодкі подарунки.

Організаторами заходу були викладачі та студенти Політеху, Музей історії ХПІ, Профком студентів ХПІ. Вони відзначають, що такий майстер-клас — важлива складова навчання майбутніх педагогів і можливість для студентів отримати практичні навички спілкування з дітьми з особливими потребами.

Довідка:

Апсайклінг (upcycling) — вторинне використання старих речей для нового застосування; тобто предмет/матеріал, який вже використовували або якщо він втратив актуальність в застосуванні, може стати основою для створення нової речі. Наприклад, клаптеві ковдри, килимки, зв’язані зі старого одягу, прикраси, зроблені з розбитого посуду, перетворення старих предметів за допомогою дизайну, інше. Апсайклінг — це турбота про екологію із застосуванням дизайну; щоб не викидати річ, забруднюючи екологію, можна знаходити їй нове застосування.

Комунальний заклад «Харківська спеціальна школа ім. В.Г. Короленка» — навчально-виховний комплекс для незрячих дітей. Він об’єднує дитсадок, початкову школу, гімназію і музичну школу.

Центр Арсенал Ідей Україна / Простір ідей: Science & Museums створений з ініціативи молодих вчених Політеху за підтримки Благодійного фонду «Мистецький Арсенал». Центр став першим в Україні постійно діючим інтерактивним майданчиком для творчості, дослідження і пізнання школярів і молоді, в тому числі з інвалідністю. За час діяльності його гостями стали понад 13 000 людей. Про відкриття інтерактивного майданчика в НТУ «ХПІ» — тут.

В Арсеналі Ідей Україна/Простір ідей: Science&Museums, який розташований в Електрокорпусі Політеху, проходить багато цікавих науково-популярних подій — «Канікули з Політехом», Наукові Суботи, фестивалі Науки та ін. Facebook сторінка коворкінгу https://www.facebook.com/prostir.idei/