У ХПІ стартувала Всеукраїнська програма «Арсенал Ідей — Україна»

7 вересня в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» розпочав свою роботу освітній проект у рамках Всеукраїнської програми «Арсенал ідей — Україна». Його відкрила Перша леді України Марина Порошенко, яка відвідала Харківську область із робочим візитом.

В електрокорпусі ХПІ створили інтерактивний простір для творчості, дослідництва та пізнання. Над інсталяціями та декором приміщення працювали провідні сучасні українські художники. Тепер у спеціальній аудиторії діти Харківщини зможуть прослухати цикл інтерактивних лекцій за різноманітними темами: про людину, історію мистецтва, телекомунікації та інше. Також представлений комплекс активностей для дітей та молоді, родин, шкільних груп. Тут можна малювати та ліпити, в аудиторії є різноманітні  конструктори, які розвивають моторику, уяву тощо.

«У Харківській політехніці стартував Всеукраїнський проект «Арсенал Ідей — Україна». Згодом його буде розповсюджено по іншим містам України. Він передбачає створення постійно діючої освітньої платформи, яка поєднує науку, мистецтво й інновації. Головне, що цей простір адаптовано для людей з обмеженими можливостями», — підкреслила Марина Порошенко.

В урочистому відкритті «Арсеналу Ідей» взяли участь: Перша леді України Марина Порошенко, голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юлія Світлична, керівник проекту Ольга Вієру, заступник голови — керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев, заступник директора Департаменту науки і освіти ХОДА Олександр Труш, ректор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» професор Євген Сокол, голова Ради молодих вчених НТУ «ХПІ», доцент, кандидат технічних наук Роман Томашевський, голова Ради молодих вчених при ХОДА кандидат медичних наук Наталія Куфтеріна.

Як зазначила у своєму вітальному листі Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, такі заходи як «Арсенал Ідей» є особливо важливими, зважаючи на те, що з прийняттям нового закону «Про освіту» зростає роль впровадження інноваційних дитячих освітніх програм і проектів.

«ХПІ разом з Харківським літературним музеєм стали першими учасниками програми та співорганізаторами проекту у Харкові. Для нашого вишу це дуже почесна і відповідальна місія. До того ж, у ХПІ 10-річний досвід навчання дітей з особливими потребами. Для роботи з ними у нас розроблені спеціальні дистанційні курси. За цей час освіту в ХПІ здобули більше 120 таких дітей, 24 з них взагалі не пересуваються. Тому ми розуміємо соціальну важливість «Арсеналу Ідей» і переконані,  що реалізація цього проекту отримає очікувані результати», — зазначив ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

За словами керівника проекту «Арсенал Ідей Україна» Ольги Вієру, кожне місто, в якому буде реалізована програма, на благодійних засадах отримає цикл інтерактивних освітніх лекцій, необхідні меблі, техніку й обладнання, адаптоване для людей з інвалідністю. Таким чином вдасться створити нові можливості для втілення прогресивних ідей у сфері позашкільної освіти та музейної справи в Україні.

У рамках програми в ХПІ також створили під відкритим небом «Простір Ідей Science&Museum». Вчені ХПІ представили гостям заходу свої винаходи. Зокрема, студенти кафедри органічного синтезу та нанотехнологій продемонстрували цікаву вуличну хімію.

«Унікальність «Арсеналу ідей» полягає в тому, що вперше у цій програмі об’єднаються технології та мистецтво. ХПІ не випадково долучився до цього проекту, адже вченим нашого вишу є чим привернути увагу дітей та молоді», — підкреслив голова Ради молодих вчених НТУ «ХПІ» Роман Томашевський.

«Ми складаємо графік відвідування цього музею школярами, Рада молодих вчених ХПІ підготувала волонтерів, які будуть екскурсоводами», — розповів ректор харківського Політеху Євген Сокол.

Інтерактивний простір можна відвідати з понеділка по п’ятницю з 10:00 до 18:00 в електрокорпусі НТУ «ХПІ» (вул. Кирпичова, 2).

За словами організаторів, участь у проекті допоможе дітям та підліткам навчатися вільному обміну думками, формувати спільні підходи до вирішення актуальних завдань, творчих і наукових пошуків, стимулювати креативність, інтерес до інновацій та технологій, волонтерства і підприємництва.

Більше фотографій — на офіційній сторінці прес-служби НТУ «ХПІ» у Facebook.

Довідка:

Арсенал Ідей —  інноваційний освітній проект, автором якого є Благодійний фонд «Мистецький Арсенал». Він функціонує в НКММК «Мистецький Арсенал» (м. Київ) з 2013 року.

Програму створено у співпраці з соціальною програмою Марини Порошенко, Благодійним фондом «Мистецький Арсенал», Національним культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал».

Авторство, розробка та стартове забезпечення програми — Благодійний фонд «Мистецький Арсенал».

Партнери: Посольство США в Україні, Український центр розвитку музейної справи, компанія Epson, клуб DoMyRoom, об’єднання Inclusive Friendly.

Арсенал Ідей — це освітня платформа, яка:

  • поєднує науку, мистецтво, інновації;
  • базується на міждисциплінарності та широкому партнерстві;
  • застосовує кращий світовий досвід та українські розробки;
  • побудована на основі власних креативних рішень;
  • пропонує цикл спеціально розроблених інтерактивних лекцій та активностей;
  • співпрацює з провідними сучасними українськими художниками;
  • допомагає формувати нові родинні традиції та цінності;
  • створює простір, доступний для людей з інвалідністю;
  • пропагує розвиток інклюзивного суспільства;
  • функціонує за допомогою ресурсів, залучених командою проекту.

 Ідеї проекту «Арсенал Ідей» ґрунтуються на спостереженнях за дітьми та родинами, результатах співпраці з партнерами, міжнародними інституціями, у тому числі, Центром вивчення винаходів та інновацій імені Лемельсонів Смітсонівського Інституту (США), а також реалізації грантової програми «Музейна колаборація: Налагодження глобальних відносин» (Museums Connect: Building Global Communities), у рамках якої відбулося ознайомлення з досвідом освітніх програм понад 30 музейних інституцій США.