Харківські політехніки — фіналісти конкурсу стартап-проектів від шведської компанії

В Україні визначили сімнадцять команд-фіналістів українського конкурсу стартап-проектів IT_EUREKA, який проводить шведська консалтингова IT-компанія Sigma Software. Серед них — стартапи представників НТУ «ХПІ»: «DEW POCKET», портативний девайс, який робить зі звичайної води санітайзер, та «ELOMIA», чат-бот зі штучним інтелектом, який надає психологічну підтримку людям з депресією і тривогою.

Протягом півроку команди пройдуть кілька етапів: менторські сесії, самостійну роботу над проектами за участі експертів. У жовтні 2020 року на всеукраїнському форумі «Innovation Fest» буде обраний переможець. Головний приз — 100 000 гривень від організатора, компанії Sigma Software.

Всього організаторам конкурсу надійшло близько сотні заявок від різних українських спартап-команд. Серед напрямів проектів — освіта і наука, фінанси і LegalTech, маркетинг і EdTech, сфера обслуговування, проекти, пов’язані з медициною, соціальним напрямком, розваги та інші. При відборі фіналістів, команда експертів враховувала інноваційність та актуальність ідеї, бізнес-перспективи стартапу, наявність функціонуючого прототипу або ступінь можливості його реалізації.

Результати були оголошені 1 квітня 2020 року — у фінал вийшли 17 команд. Серед них — стартапи представників ХПІ. Проект «DEW POCKET» — це портативний девайс, який робить зі звичайної води надійний захист від бактерій, в будь-який час, куди б його власник не відправився. Його головний розробник — аспірант Харківського Політеху Андрій Мануйлов. Другий стартап — «ELOMIA», розроблений чат-бот зі штучним інтелектом, який спрямований на підтримку людей з депресією, тих, кому потрібна психологічна підтримка або хто відчуває смуток, самотність, стурбованість. Команда проекту — студенти ХПІ Тарас Погребняк (факультет комп’ютерних та інформаційних технологій), Михайло Маркевич (факультет комп’ютерних наук і програмної інженерії), а також медичний консультант — кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами ХПІ Анастасія Книш.

Відібрані команди братимуть участь в менторських сесіях (квітень – липень 2020 р.) від Sigma Software і основних партнерів конкурсу — представників інвестиційних фондів, бізнесу, провідних технічних фахівців, які допоможуть командам у підготовці до пітчингу на всеукраїнському форумі «Innovation Fest». У серпні на них чекає самостійна робота і обробка порад експертів. У вересні відбудеться ще один відбір (залишиться 15 команд), де буде враховуватися залученість кожної команди до процесу роботи з менторами, загальний прогрес їхніх проектів і готовність до фінальної презентації. А в жовтні під час всеукраїнського форуму «Innovation Fest» учасники представлять свої проекти, де і буде оголошено переможця конкурсу IT_EUREKA. Головний приз — 100 000 гривень від організатора, компанії Sigma Software. Партнери конкурсу також виберуть ще кілька команд-призерів у власних номінаціях.

Довідка:

IT_EUREKA — конкурс стартап-проектів в галузі інформаційних технологій, який проводить шведська IT консалтингова компанія Sigma Software, за підтримки Міністерства освіти і науки України в рамках всеукраїнського форуму «Innovation Fest».

Фіналісти IT_EUREKA 2020:

AGRO BI by HOROS.TECH, Projectium.Network, Qudi Mask, New Age Data Compression, Elomia, Lawyerd!, Infusion Light, Dew Pocket, Custom World, Rent it bot, Смарт-браслет Impulsar для людей з епілепсією, P.aid ( PEOPLE Aid for brands and society), голографічна реклама, Fiway, Desnovation, Сhichi, Gradder.