ХПІ провів дезінфекцію за допомогою унікальної установки

З метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, НТУ «ХПІ» продовжує здійснювати санітарну очистку приміщень і територій університетського кампусу. Сьогодні, 9 квітня, для цієї мети був використаний аерозольний генератор, розроблений вченими Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ. Технологія дозволяє розподіляти рідину для санітарної обробки по всьому периметру території у вигляді туману. Для дезінфекції було використано 100 літрів антисептичного засобу і оброблена частина території ХПІ.

Розробники установки кажуть, що за продуктивністю пристрій перевищує світові аналоги: «Досвід розвинених країн світу показує, що ефективна дезінфекція забезпечується в тому випадку, коли антисептичний засіб розпилюється у вигляді туману і заповнює всі щілини, а рідина осідає на поверхні навіть у важкодоступних місцях. Наша технологія дозволяє економити час і засіб під час знезараження території. Пристрій може розпорошувати у вигляді туману більше 600 літрів дезінфектора на годину, і таким чином обробити за цей час понад 3000 кв.м.».

За словами вчених ХПІ, звичайний полив дезінфекторами призводить до значних перевитрат води, оскільки вона скочується з поверхні. Обробка ручними засобами розпилення — займає багато часу. Таким чином, в ХПІ було прийнято рішення застосувати аерозольний генератор, який спочатку розроблявся для військових цілей (маскування військової техніки), щоб створювати дезінфікуючий туман для обробки територій і приміщень харківського Політеху.