З Новим роком та Різдвом Христовим!

Напередодні святкування Нового року та Різдва Христового ми підбиваємо підсумки. У зв’язку із пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, 2020 рік став особливим і складним для всього світу, в тому числі й для ХПІ. Але навіть за таких обставин, Харківський Політех зміг впоратися з поставленими завданнями та значно примножити свої досягнення в усіх напрямах діяльності. Це і підготовка фахівців, наукові дослідження, розвиток матеріальної бази, розширення міжнародного співробітництва.

Головна подія цього року для нас і всієї України — святкування 135-річчя нашого рідного ХПІ. Потрібно зазначити, що за минулі п’ять років, досягнення колективу університету помітні та відчутні. В галузі освіти дан старт новим педагогічним технологіям — дуальній формі організації навчального процесу, проектному навчанню, створено Innovation Campus, в якому діє унікальна програма підготовки IT-фахівців. Багато зроблено в сфері наукових досліджень — за ці п’ять років наші вчені отримали сім Державних премій в галузі науки і техніки, а 15-ть молодих вчених стали лауреатами премії Президента. Як результат, наші досягнення відображаються і на світових рейтингах, зокрема, в QS World University Rankings НТУ «ХПІ» займає третю позицію серед українських університетів, і першу — серед технічних вишів України.

Ми продовжуємо робити значні кроки в сфері комерціалізації інтелектуальної власності. З цією метою ми відкрили стартап-центр «Spark» НТУ «ХПІ», а також співпрацюємо з міжнародними фондами підтримки інновацій: Chernovetskyi Investment Group (CIG), ео Business incubators та іншими. І це позначається на конкретних цифрах — сьогодні у ХПІ 30 млн. держбюджетної тематики наукових досліджень, близько 20 млн. госпдоговірної та велика кількість статей в Scopus і Web of Science. Крім того, 2020 рік був багатий і на спортивні, наукові перемоги студентів на всеукраїнських та світових конкурсах, олімпіадах.

Харківський Політех продовжує розвивати міжнародне співробітництво. Сьогодні понад 1500 іноземних студентів здобувають вищу освіту в нашому виші. Ми беремо участь у понад 40 міжнародних проектах Erasmus + К1 і К2, що дозволяє щорічно близько трьомстам студентам ХПІ відвідувати закордонні університети й отримувати світовий освітній досвід.

Всі ці значні результати ми досягли тільки завдяки нашій спільній роботі та любові до ХПІ! Упевнений, що попереду на нас чекає ще багато нових перемог і досягнень, які будуть сприяти розвитку ХПІ та всієї України!

Я хочу щиро привітати всіх політехніків з прийдешніми святами — Новим роком та Різдвом Христовим! Нехай вони принесуть мир і спокій кожній родині! Щастя всім і здоров’я!

 

З повагою,
ректор НТУ “ХПІ” Євген Сокол