Помер вчений-соціолог ХПІ Валерій Бурега

На 70-му році життя помер професор кафедри соціології та політології НТУ «ХПІ», доктор соціологічних наук, кандидат психологічних наук, Заслужений працівник освіти України, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, полковник ЗСУ у відставці Валерій Васильович Бурега. Він був автором концепції соціально-адекватного управління, засновником першої в Україні та країнах СНД наукової школи соціології державного управління, членом правління Соціологічної асоціації України.

Валерій Васильович Бурега народився 20 жовтня 1951 року в Олександрії, Кіровоградської області. У 1973 році з відзнакою закінчив Курганське вище військово-політичне авіаційне училище, в 1982 році — Військово-політичну академію ім. В.І. Леніна (педагогічний факультет, спеціалізація «Психологія і педагогіка»), в 1989 році — ад’юнктуру на кафедрі військової та соціальної психології Військово-політичної академії ім. В.І. Леніна. У 1982-1993 роках Валерій Бурега служив на викладацьких і командних посадах у Донецькому вищому військово-політичному училищі інженерних військ і військ зв’язку. У вересні-листопаді 1986 року брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

У 1991 році став засновником і керівником кафедри соціальної і військової психології у військово-політичному училищі, однією з перших у вищих військово-навчальних закладах СРСР. Остання посада в Збройних силах України — заступник начальника Донецького вищого військового училища інженерних військ і військ зв’язку, начальник соціально-психологічної служби (1991-1993 роки). У 1993-2013 рр. був проректором з навчальної роботи, засновником і завідувачем кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, засновником і завідувачем першої в Україні кафедри соціології управління (з 2004 року) в Донецькому державному університеті управління. У 2014-2020 рр. — завідувач кафедри соціології та політології НТУ «ХПІ», а з червня 2020 року — професор цієї кафедри.

Валерій Васильович відомий як автор концепції соціально-адекватного управління; творець загальної теорії терору; засновник першої в Україні та країнах СНД наукової школи соціології державного управління. У галузі психології — розробник теоретичних основ і методики створення базової професіограми фахівця в різних галузях професійної діяльності. Під його науковим керівництво захищено 13 кандидатських і 2 докторські дисертації з соціології та державного управління. Автор понад двохсот наукових робіт.

Валерій Бурега був членом правління Соціологічної асоціації України, керівником Донецької обласної організації, членом Президії Соціологічної асоціації України (2004-2020 рр.), академіком Академії вищої школи України, академіком Економічної академії наук України, академіком Євразійської академії адміністративних наук (Росія), членом Асоціації психологів України.

Премії та нагороди:

— Почесне звання «Заслужений працівник освіти України» (2002 р.);

— медаль «За відзнаку у військовій службі» I ст .;

— три медалі «За бездоганну службу» I, II, III ст .;

— орден «За мужність, честь і гуманність»;

— медаль «Ветеран Чорнобиля»;

— медаль «За заслуги»;

— медаль «Ліквідатор»;

— Почесні відзнаки за участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (Союз «Чорнобиль — Україна»);

— Почесні знаки Міністерства освіти України: «Петро Могила», «За наукові досягнення», «Відмінник освіти України»;

— чотири Почесні грамоти Міністерства освіти і науки України;

— Почесна грамота і Почесний знак Донецької обласної ради;

— три Почесні грамоти Донецької обласної державної адміністрації;

— орден Богдана Хмельницького III ступеня;

— стипендія імені В.Н. Каразіна Харківської обласної державної адміністрації за дослідження в соціально-економічній галузі.

Ректорат Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», колективи факультету соціально-гуманітарних технологій, кафедри соціології та політології університету висловлюють щирі співчуття рідним і близьким Валерія Васильовича Буреги.