У ХПІ провели конференцію, присвячену 80-м роковинам трагедії в Дробицькому Яру

У НТУ «ХПІ» відбулася науково-практична конференція «Дробицький Яр та сучасний світ», присвячена 80-м роковинам початку трагічних подій у Дробицькому Яру. Серед учасників — представники громадських організацій, студенти та викладачі вишів Харкова, адміністрації області та міста, представники дипломатичного корпусу та інші.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся заступник голови Харківської обласної ради Богдан Мальований, проректор з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ» Юрій Зайцев, Другий секретар Посольства Держави Ізраїль в Україні Марк Гольдман, голова Харківської міської організації євреїв-колишніх в’язнів гетто, концтаборів та християн-рятувальників Леонід Шевченко та інші почесні гості.

Серед тем, які обговорювалися: «Дробицький Яр у радянський період», «Тридцять років Програми «Праведники Народів Світу», «Дробицький Яр та місця пам’яті про Голокост в Україні», «Голокост у творах польських авторів», «Тенденції вивчення проблем Голокосту в американській історіографії», «Голокост на Харківщині».

Крім того, у межах конференції Богдан Мальований вручив колективу громадської організації «Харківський музей Голокосту» Грамоту Харківської обласної ради та обласної державної адміністрації за сумлінну працю активістів, спрямовану на збереження історико-культурної спадщини, а також до 25-ї річниці створення музею.

Організатори — Департамент науки та освіти ХОДА, НТУ «ХПІ», Громадська організація «Харківський музей Голокосту», Харківський обласний комітет «Дробицький Яр».

Довідка:

Дробицький Яр — урочище у східній частині Харкова, починається у місці перетину Московського проспекту з окружною дорогою. Дробицький Яр відомий як місце масових розстрілів цивільного населення, які здійснювалися нацистськими окупаційними військами у 1941-1942 роках.

14 грудня 1941 року військовий комендант Харкова видав наказ: усім євреям Харкова переселитися до бараків у районі ХТЗ. Звідти їх групами кілька сотень людей виводили в Дробицький Яр і розстрілювали. За два місяці тут було вбито до 20 тисяч людей. На згадку про ті події щорічно 14 грудня на території меморіального комплексу «Дробицький Яр» проводять траурні церемонії та покладають квіти.