В ХПІ відбувся вечір пам’яті відомого конструктора в галузі двигунобудування для бронетехніки Миколи Рязанцева

27 квітня в Музеї історії НТУ «ХПІ» відбувся захід, присвячений пам’яті видатного випускника ХПІ 1959 року, Генерального конструктора України з двигунобудування для бронетехніки, начальника Харківського конструкторського бюро з двигунобудування (ХКБД), Почесного доктора ХПІ, доктора технічних наук, професора Миколи Карповича Рязанцева. Він — лауреат Державної премії України, Заслужений діяч науки і техніки України.

Проректор з наукової роботи НТУ «ХПІ», Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, доктор технічних наук, професор Андрій Петрович Марченко відкрив зустріч співробітників і випускників ХПІ, студентів, аспірантів, докторантів і курсантів, яка була присвячена 80-річчю з дня народження Н.К.Рязанцева. Він підкреслив видатну роль Генерального конструктора ХКБД, випускника ХПІ в створенні і розвитку танкового двигунобудування, а також наголосив на тому, що ідеї та науково-технічні рішення Миколи Карповича випередили час.

    

Почесні гості поділилися своїми спогадами про відомого вченого Миколу Карповича Рязанцева зі студентами факультету транспортного машинобудування, факультету військової підготовки імені Верхової Ради України НТУ «ХПІ», Харківського національного автодорожнього університету.

Лауреат Державної премії України, Заслужений машинобудівник України, головний інженер заводу ім. Малишева в 1993-2004 рр. Михайло Михайлович Будьонний розповів про рішення найскладніших питань щодо виконання Пакистанського контракту заводом імені Малишева.

Своїми спогадами про роботу в ХКБД, на заводі з постановки на серійне виробництво танкових двигунів серії 5ТДФ, 6ТД-1, 6ТД-2 поділився головний інженер ДП «Заводу ім. Малишева» Олександр Іванович Шейко.

Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України, повний кавалер ордена «За заслуги», директор філії «Машинобудівний завод», заст. генерального директора заводу імені Малишева Юхим Львович Левицький зазначив, що Головний конструктор танкових двигунів М.К.Рязанцев своєю роботою зробив свій вагомий внесок у всесвітньовідомий бренд Харківського заводу імені Малишева. Ю.Л. Левицький подякував керівництву ХПІ за пам’ять про видатного конструктора сучасних танкових двигунів М.К.Рязанцева, побажав студентам і курсантам такого ж ставлення до навчання та роботи.

У свою чергу директор філії Агрегатного заводу ДП «Завод імені Малишева» Олександр Олексійович Соколов поділився спогадами про те, як вирішувалися часом непрості питання узгодження конструкторської, технологічної документації з можливостями їхнього впровадження у серійне виробництво не тільки танкових двигунів, але і дизельних двигунів для народного господарства.

«М.К.Рязанцев ніколи не звинувачував діячів виробництва у важкі моменти доопрацювання. Був завжди об’єктивний і не підводив колег. Завжди дотримувався обіцянок», — зазначив О.О. Соколов.

«Не дивлячись на зайнятість, Генеральний конструктор М.К.Рязанцев не пропустив жодного засідання Ради. Пам’ятаю, як уже важко хворий Микола Карпович Рязанцев у червні 2006р. виступав на одному із засідань », — згадує Заслужений діяч науки і техніки, лауреат Державної премії України, зав. кафедрою інформаційних технологій і систем колісних та гусеничних машин імені О. О. Морозова НТУ «ХПІ» в 1992-2007гг., проф. Євген Євгенович Александров. Він знав М.К.Рязанцева і тісно працював з ним в закритій Вченій раді.

Від імені всіх військових-учасників АТО старший науковий співробітник лабораторії бронетанкового озброєння і військової техніки ФВП ім. Верховної Ради України, учасник АТО, підполковник Леонід Степанович Кураш подякував Головному конструктору сучасних двигунів для бронетехніки України М.К.Рязанцеву: «За «серце» цих машин — честь йому і хвала. Це найкраща пам’ять для конструктора, який так рано пішов з життя». Бойовий офіцер зазначив безвідмовну роботу двигунів у танках, які захищають рубежі України на Донбасі.

Лауреат Держпремії України, зав. каф. ДВЗ ХНАДУ, проф. Федір Іванович Абрамчук подякував керівництву НТУ «ХПІ» та професору Андрію Петровичу Марченку за видання книги М.К.Рязанцева «Мотори і долі».

Своїми спогадами про Миколу Карповича також поділилися його колеги, рідні та близькі:

  • Герой України, лауреат Ленінської і Державних премій України, Заслужений машинобудівник України, начальник ХКБМ імені О. О. Морозова в 1990-2011рр., Почесний доктор НТУ «ХПІ», д.т.н., професор, генерал-лейтенант Михайло Дем’янович Борисюк;
  • професор кафедри ДВЗ Василь Григорович Дяченко, який знав М.К.Рязанцева зі студентських років;
  • дружина вченого Євгенія Іванівна Рязанцева;
  • дочка М.К.Рязанцева, економіст ХКБМ імені О. О. Морозова Влада Миколаївна Рязанцева;
  • онук М.К.Рязанцева, студент 2 курсу ХНУРЕ Дмитро Леховіцкий.

  

Євгенія Іванівна Рязанцева висловила слова подяки керівництву НТУ «ХПІ» за пам’ять про чоловіка, за підтримку сім’ї та — головне — за збереження традицій університету та кафедри двигунів внутрішнього згорання, до яких завжди з любов’ю ставився професор Микола Карпович Рязанцев.

За матеріалами директора Музею історії НТУ «ХПІ» Г.В. Бистріченко