Стажування та обміни студентами: У ХПІ реалізують україно-чеський проект

Круглий стіл у рамках україно-чеського проекту «Розвиток міжнародного співробітництва з українськими вишами в галузі енергетики і транспорту» відбувся в НТУ «ХПІ». Серед учасників — представники Західно-чеського університету (Západočeská univerzita v Plzni), Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Одеського національного політехнічного університету, Сумського державного університету, Вінницького національного технічного університету.

Це друга зустріч українських та чеських вишів. Перший Круглий стіл відбувся в Чехії наприкінці жовтня 2017 р.

Мета заходу — активізація співпраці між університетами за всіма науково-освітніми напрямками; підготовка плану діяльності на 2018 рік у рамках проекту «Розвиток міжнародного співробітництва з українськими вишами в галузі енергетики і транспорту».

Відкриваючи Круглий стіл, проректор НТУ «ХПІ» Геннадій Хрипунов зазначив, що Політех радий бути локацією для такого заходу. Учасникам були представлені доповіді про наукові розробки від декількох кафедр ХПІ, серед яких: парогенераторобудування, матеріалознавства, технології машинобудування та металорізальних верстатів, інженерної електрофізики і теоретичних основ електротехніки.

Під час цього візиту представники чеської делегації також відвідали деякі кафедри Політеху, а саме парогенераторобудування та автомобіле- і тракторобудування, щоб краще ознайомитись з їхніми розробками, музей історії ХПІ та інші місця.

За результатами зустрічей та дискусій були прийняті наступні угоди:

– обмін викладачами (читання лекцій в університетах протягом двох тижнів);

– стажування аспірантів (відбір по одному аспіранту від кожного вишу-учасника на термін до трьох місяців);

– подача заявки на участь університетів у програмі ERASMUS + напрямок К1 — академічна мобільність, яка буде діяти два роки. Протягом цього періоду у ХПІ будуть відібрані кандидати для поїздки до Чехії на п’ять місяців: 2 студента (для навчання), 2 викладача (для читання лекцій), 2 представника адміністрації (для проходження стажування);

– робота над підписанням договору про подвійні дипломи між ХПІ і Західно-чеським університетом для ступеня навчання «магістр». Найближчим часом буде здійснено узгодження навчальних планів програм університетів;

– передача пакету документів про проекти від 15 кафедр НТУ «ХПІ» з метою знаходження чеських партнерів для здійснення спільної роботи над проектами.

Крім того, згідно з Протоколом спільного українсько-чеського комітету з науково-технологічного співробітництва, з 1 березня 2018 року буде оголошено конкурс спільних науково-дослідних проектів від України і Чехії. Серед пріоритетних сфер: інформаційні технології; силова енергетика; екологія і використання природних ресурсів; біотехнології; нові речовини і матеріали; сучасне машинобудування та інші. Слід зазначити, що всі представники Круглого столу, який відбувся в ХПІ, планують брати участь у цьому конкурсі проектів.

Довідка:

Створення спільного українсько-чеського комітету з науково-технологічного співробітництва передбачено Угодою між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чеської Республіки про науково-технологічне співробітництво, яка ратифікована ВРУ у травні 2017 року. Друге засідання Комітету планується у м. Києві наприкінці 2018 року.

Західно-чеський університет (м. Плзень) (Západočeská univerzita v Plzni) — державний вищий навчальний заклад, який заснований у 1991 році. В даний час складається з 8 факультетів і одної університетської установи. Пропонує абітурієнтам навчання в таких галузях як: техніка, гуманітарні науки, юриспруденція, педагогіка і художні дисципліни. Мови навчання: чеська, англійська.