ХПІ запрошує на битву роботів

12–14 квітня 2018 року в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» відбудеться ІІІ Всеукраїнська студентська олімпіада «Комп’ютерні системи штучного інтелекту». В ній візьмуть участь студенти з 65 технічних вишів України. Крім того, у рамках олімпіади у Харкові вперше проведуть «ROBOFEST Kharkiv» — змагання роботів, створених учнями старших класів.

Мета заходу: перевірити рівень знань з математики, фізики, програмування, робототехніки та механіки, популяризувати серед студентів технічні знання та сучасні напрямки розвитку науки і техніки, формувати у студентів інноваційне та критичне мислення, надати практичні навички створення достатньо складних систем, що можуть входити до складу сучасних робототехнічних систем.

Організатор — кафедра обчислювальної техніки та програмування (ОТП) НТУ «ХПІ».

Інформаційну та фінансову підтримку олімпіади надають: Департамент у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської міської ради, приватна компанія «Індустріальна група УПЕК» (Харків), міжнародна компанія з розробки програмного забезпечення «EPAM» (Харків), міжнародна ІТ-компанія «Intetics» (Харків), фірма «Харків-Кондитер».

До участі в олімпіаді були запрошені студенти з Києва, Одеси, Львова, Вінниці, Дніпра, Полтави, Сум, Херсону та інших міст. Зараз отримані заявки від 18 команд з провідних технічних вишів України, які представлять 39 студентів та 11 викладачів у галузі програмування мікроконтролерів, робототехніки, систем керування та систем штучного інтелекту. Серед них — представники Київського політехнічного інституту ім. І. Сікорського, Національного університету «Львівська політехніка», Одеського політехнічного університету, ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Харківського національного університету радіоелектроніки, Національного технічного університету «ХПІ» та інших вишів.

Захід планується провести у два тури.

Тур I — теоретичний: учасникам I туру буде запропоновано відповісти на тестові питання зі штучного інтелекту, радіоелектроніки, логіки та робототехніки.

Тур II — експериментальний: роботи команд-учасниць повинні будуть в автономному режимі вирішити два практичні завдання:

1) номінація «Слідування за лінією»: роботи в автономному режимі повинні за максимально короткий час пройти від старту до фінішу складну трасу з перехрестями та зоною інверсії. Переможцями цієї номінації стануть команди трьох автономних роботів, що прийдуть першими до фінішу за результатами трьох спроб. Спроба фіксується за допомогою електронного таймеру;

2) номінація «Roborace» — змагання, як «Формула F1», але для роботів. В автономному режимі роботи повинні за мінімальний час пройти трасу в складних умовах масового старту всіх роботів.

Роботи, що прийматимуть участь у змаганнях, будуть зібрані студентами самостійно і відрізнятимуться за зовнішнім виглядом та внутрішнім складом.

За словами організаторів, на конкретних прикладах студенти-учасники олімпіади отримають практичні навички програмування мікропроцесорної техніки, які можна застосувати як в українських високотехнологічних іграшках, так і в системах керування автомобілів, потягів і космічних кораблів.

Програма IIІ Всеукраїнської студентської олімпіади «Комп’ютерні системи штучного інтелекту»:

  • 12 квітня —  з’їзд учасників. Урочисте відкриття олімпіади о 14.30;
  • 13 квітня (з 09.00 до 12.00) — I тур олімпіади (теоретичний). Місце проведення: НТУ «ХПІ» (вул. Кирпичова, 2), Електрокорпус, ауд. 104. Підведення підсумків І туру (о 14.00) та тренувальні заїзди роботів (з 14.00 до 18.00) відбудуться у Спорткомплексі ХПІ (вул. Алчевських, 50а);
  • 14 квітня — II тур олімпіади (змагання роботів з 12.00).  Місце проведення: Спорткомплекс НТУ «ХПІ», вул. Алчевських, 50а. Тренування розпочнуться о 09.00, відкриття олімпіади за участю оргкомітету, спонсорів та гостей заходу. Підбиття загальних підсумків — 14.00.

Крім того, 14 квітня у Харкові вперше пройдуть змагання «ROBOFEST Kharkiv» за номінацією «Слідування за лінією», де будуть змагатися роботи, що створили учні старших класів. НТУ «ХПІ» планує проводити ці змагання щорічно.

Контактна особа: (050) 100-78-16 професор кафедри ОТП Інна Петрівна Хавіна. Сайт кафедри ОТП за посиланням.

 

Довідка:

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 06.12.2017 року №1572 «Про проведення Всеукраїнської студентської олімпіади у 2017/2018 навчальному році» НТУ «ХПІ» було призначено базовим ВНЗ з проведення II етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з комп’ютерних систем штучного інтелекту.

Друга олімпіада роботів пройшла в ХПІ 20 квітня 2017 року.

Кафедра обчислювальної техніки та програмування займається сучасними науковими дослідженнями у галузі розробки систем керування асинхронним дизель-поїздом, інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень для технологічних процесів механообробки різанням, кібербезпеки, створення сучасних інформаційних систем, комп’ютерних технологій і робототехніки. У 2018 році на кафедрі ОТП відкрито дві нові спеціальності «Програмування мобільних пристроїв і комп’ютерних ігор» та «Кібербезпека».

Нагадаємо, 3 березня 2018 року студент кафедри обчислювальної техніки та програмування НТУ «ХПІ» Денис Волошин завоював ІІ місце на восьмих міжнародних змаганнях з робототехніки «Робоматікон» у Варшавському політехнічному університеті.