У ХПІ обговорили розвиток кластерів

В НТУ «ХПІ» відбувся круглий стіл «Регіональна політика економічної євроінтеграції на основі кластерного підходу» за підтримки Представництва ЄС в Україні. Спікери — представники бізнесу, вишів України, Харківської облдержадміністрації, інші.

Мета заходу — сприяння створенню регіональної платформи розвитку економічних кластерів, здатних до успішної співпраці з кластерами ЄС; визначення стейкхолдерів платформи.

Зустріч складалася з дискусійних панелей «Кластерні ініціативи як основа регіонального розвитку в європейському економічному просторі» і «Регіональні можливості підтримки кластерних ініціатив», фінального обговорення.

Головними питаннями, які виникали під час дискусії були: що потрібно зробити, щоб прискорити процес розвитку кластерів у Харківському регіоні? хто повинен брати безпосередню участь у підтримці кластерних ініціатив? кого можна назвати кластерною організацією?

Модератор заходу, експерт Team Europe Kharkiv, професор кафедри менеджменту ЗЕД та фінансів НТУ «ХПІ», співзасновник Kharkiv Observer Тарас Данько зазначив, що кластерний підхід у економіці потрібен для того, щоб залучити фінансову підтримку з ЄС для бізнесу. «Сьогодні є багато «прогалин» у цьому питанні. Поки у нас немає дійсно технологічних кластерів. Важливо зрозуміти, хто може бути зацікавлений у їх створенні або у співпраці. Наприклад, виші. Для ХПІ може бути цікаво будувати відносини з бізнесом, системно співпрацювати для підготовки хороших фахівців. Але потрібно розуміти з яким конкретно кластером можна вести діалог».

Як розповів декан Київської Бізнес Школи, PhD, голова правління українського агентства кластерного розвитку Clust-ua Михайло Крикунов, розвиток кластера вигідний тим, хто бере участь у конкуренції. «Підтримка для кластерів — це в першу чергу створення умов, в рамках яких якесь об’єднання зможе отримати вигоду, у порівнянні з їхніми конкурентами. І це повинні бути експортно-орієнтовані проекти. Потрібно також розуміти, що кластер — це не магічне слово, яке гарантує успіх всім учасникам».

Учасники форуму обговорювали не тільки питання підтримки кластерів, а й способи, умови їх створення. Так, радник з регіонального розвитку Харківського відокремленого підрозділу Центру розвитку місцевого самоврядування, заступник директора ННІ «Каразінська школа бізнесу» Володимир Родченко висловив думку, що кластер — це інструмент, який потрібно будувати знизу (тобто є громадською ініціативою). «Це спільні цілі, технології і взаємодія. Якщо відсутня система інтересів, то цей кластер втрачається. Таким чином можна зробити висновок, що кластерна ініціатива це — створювати зміст, а не форму. Ключовими ресурсами є довіра і спільні інтереси. Конкуренція повинна бути не внутрішньою, а зовнішньою. Найефективнішим інструментом розвитку кластера є імпорт інновацій».

Член наглядової ради Agrofood Cluster Kharkiv, асоційований партнер юридичної компанії ILF Артем Наумов розповів про німецький досвід створення кластерів. «У Німеччині є кілька підходів: берлінський тип кластерів — побудова знизу вверх, і баварський — побудова зверху вниз (рішення уряду Баварії про створення кластерів; менеджмент кластерів також був встановлений урядом). В Україні такий варіант навряд чи можливий, тому слід дивитися на кластери, які ініціюються знизу (тобто суспільством, бізнесом)».

Обговорюючи питання створення регіональної платформи підтримки кластерних ініціатив, директор департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації Андрій Колос зазначив, що головною проблемою в цьому питанні є нерозуміння терміну «кластер», оскільки він є новим для економіки країни. «Сьогодні про себе заявляють такі кластери: тютюновий, IT, сільське господарство, транспортна логістика, металургія та інші. Вони створювалися різними підходами. Як ми розуміємо із розмов з ними, кластер — це галузеве об’єднання підприємств». За його словами, для розвитку таких систем необхідний рух знизу, повинні бути узгоджені інтереси бізнесу, громадськості та влади.

У дискусії також взяли участь Олександр Чумак, експерт Team Europe Kharkiv, президент Асоціації приватних роботодавців; Катерина Лепцова, менеджер проектів Agrofood Cluster Kharkiv; Софія Бєлєнкова, виконавчий директор Харківського IT кластеру; Наталія Ширяєва, керівник групи технологічного форсайту, доцент кафедри менеджменту ЗЕД та фінансів НТУ «ХПІ».

Довідка:

Кластер (англ. Cluster) — взаємозамінний елемент самодостатньої локалізованої сфери виробництва або послуг певного напрямку. Економічний кластер — сконцентрована на деякій території група взаємопов’язаних організацій (компаній, корпорацій, університетів, банків та ін.): постачальників продукції, комплектуючих і спеціалізованих послуг; інфраструктури; науково-дослідних інститутів; вишів та інших організацій, які взаємодоповнюють один одного і підсилюють конкурентні переваги окремих компаній і кластера в цілому.

Кластери є однією з форм взаємодії організацій і соціальних груп у рамках спільного ланцюжка цінності. Кластери слід відрізняти від холдингів, професійних асоціацій, технопарків, індустріальних парків та округів, регіональних інноваційних систем, територіально-виробничих комплексів, промислових агломерацій.

Кластерною ініціативою називається керований процес створення і розвитку кластера. Кластерною політикою називається процес стимуляції росту кластерів і кластерних ініціатив державними і громадськими організаціями.

Team Europe — регіональна ініціатива ЄС, яка покликана підвищити рівень обізнаності населення, представників бізнесу, влади та громадськості щодо можливостей, які відкриває перед нами евроітеграція. Ініціатива об’єднує експертів і фахівців із різних сфер, які прагнуть посилити різносторонні відносини між Україною і ЄС. Крім того, Team Europe — простір для діалогу, обміну ідеями, актуальними новинами про відносини між Україною та ЄС, а також координації публічних заходів у регіонах — конференцій, форумів, дискусій, презентацій, лекцій. Мережі експертів Team Europe вже працюють у Харкові, Одесі, Миколаєві, Херсоні та Кропивницькому.