Виїзні майстер-класи у стилі STEM від ХПІ

3 травня молоді вчені ХПІ провели незвичайний День науки в Новій Водолазі. Подивитися і взяти участь у наукових експериментах прийшло близько 300 старшокласників з семи шкіл району та навколишніх сіл. Серед почесних гостей — ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол, голова Ради молодих вчених при Харківській облдержадміністрації (ХОДА) Наталія Куфтеріна, представники відділів освіти Нововодолазької ОТГ і райдержадміністрації.

Зустріч пройшла у Нововодолазькій гімназії, де ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол відкрив захід і розповів про важливість зустрічей школярів з українськими вченими: «Сьогодні вам покажуть не звичайні уроки, а справжні наукові експерименти. Технічна освіта є важливим критерієм для поліпшення економіки будь-якої держави. Політех готує фахівців практично за всіма існуючими технічними спеціальностями, а також входить до топ-1000 кращих університетів світу». Він також наголосив на необхідності знання іноземних мов, оскільки ХПІ має широке коло міжнародних зв’язків. Студенти і викладачі Політеху проходять стажування і навчаються за міжнародними програмами обміну, відвідують кращі університети і наукові установи світу.

Голова Ради молодих вчених при ХОДА Наталія Куфтеріна привітала всіх присутніх від імені Голови Харківської обласної державної адміністрації Юлії Світличної. «Сьогоднішні уроки від викладачів ХПІ покажуть вам науку у новому світлі. Вона може бути цікавою і незвичною. Сподіваюся, що це допоможе вам визначити вашу майбутню професію», — зазначила вона.

День науки складався з різних майстер-класів тривалістю 25 хвилин, які проходили в аудиторіях гімназії. За один день 9 викладачів з різних кафедр НТУ «ХПІ» представили інтерактивні програми на такі теми: «Захоплююча мехатроніка», «Бородата історія мов програмування», «OMG Хімія!?! — Подумай про це», «Просто про складне. Фокуси науки», «Сміття: хто кого?», «Нафта — кров сучасного суспільства», «5 способів візуалізації інформації», «Як перетворити сонячне світло в електричну енергію?», інші. Школярі брали активну участь в освітніх майстер-класах: ставили питання, аналізували наукові досліди, обговорювали вирішення екологічних проблем, питання енергозбереження.

Один з організаторів виїзних Днів науки, відповідальний секретар Центральної приймальної комісії ХПІ Сергій Петров розповів, що головна мета таких зустрічей — впровадження концепції STEM-освіти у шкільну програму. «Сьогодні школярі мало цікавляться такими науками, як хімія, фізика, біологія, математика. Технічні спеціальності не популярні серед учнів. Потрібно зацікавлювати дітей, мотивувати їх займатися наукою».

Нагадаємо, раніше вчені Політеху провели незвичайний День Знань у Краматорську. НТУ «ХПІ» підтримує впровадження STEM-підходу в освіту. У березні 2018 р. університет відвідав відомий у світі популяризатор науки, кандидат фізичних наук, фахівець у галузі прикладної оптики Хосе Беніто Васкес Дорріо (ісп. José Benito Vázquez Dorrío). Він провів серію майстер-класів у стилі STEM для школярів і вчителів. ХПІ проводить незвичайні Дні відкритих дверей, Канікули з Політехом, Суботи з Політехом та інші наукові фестивалі. Під час таких освітніх зустрічей, вчені вишу влаштовують воркшопи, майстер-класи, інтерактивні лекції, залучають школярів до наукових дослідів.

Довідка:

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» – наука, технологія, інженерія і математика. Це взаємозв’язок і тісний контакт тих областей знань, які дозволяють дитині зрозуміти непростий і вкрай цікавий навколишній світ у всьому його різноманітті. Завдяки STEM-підходу діти можуть вникати у логіку явищ, що відбуваються, розуміти їх взаємозв’язок, вивчати світ системно і тим самим виробляти в собі допитливість, інженерний стиль мислення, вміння виходити з критичних ситуацій. Це — кардинально новий рівень розвитку дитини.