«Недитяче дитинство: 1941 — 1945» — Роботи студентів ХПІ на виставці в історичному музеї

8 травня 2018 року у Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова відкрилася виставка «Недитяче дитинство: 1941—1945». Це четверта і завершальна виставка з циклу Етнографічного музею «Слобожанські скарби» імені Г. Хоткевича НТУ «ХПІ», присвяченого подіям Другої світової війни. В експозиції представили близько 20 кращих студентських проектів, які відібрали за результатами однойменного міського краєзнавчого конкурсу. Серед них — роботи студентів ХПІ.

Виставці «Недитяче дитинство», як і попереднім, передувала  пошукова робота. Протягом року студенти знаходили людей, які у роки війни були дітьми, брали у них відеоінтервʼю, переводили його у текстовий формат, перезнімали фото часів війни і робили сучасний фотопортрет свого героя, оформляли матеріал для експонування.

«Виставка не тільки знайомить з безпосередніми враженнями-спогадами «дітей війни», але й змушує замислитися над самим феноменом війни, який вперто не хоче сходити з історичної арени», — говорить ініціатор конкурсу, директор Етнографічного музею «Слобожанські скарби», професор ХПІ Михайло Красиков.

Раніше виставка «Недитяче дитинство» з 50 студентських робіт (9 вишів) була відкрита в НТУ «ХПІ». Протягом травня–серпня 2018 року фрагменти цієї експозиції можна побачити у Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова.

Довідка:

Перша виставка Етнографічного музею «Слобожанські скарби» імені Г. Хоткевича НТУ «ХПІ» мала назву «Памʼятники військової слави» і була присвячена радянській рецепції Великої Вітчизняної війни та втіленню цього концепту у монументальному мистецтві. Друга виставка — «Фотоісторія у родинному альбомі». Вона містила сімейні фото 1941—1945 рр. з розповідями про долі людей, які «застигли» перед фотообʼєктивом. Третя виставка «Історія одного трикутничка» представляла листи з фронту з коментарем харківських студентів, переважно нащадків адресатів. Фрагменти двох останніх виставок демонструвалися у Харківському історичному музеї у 2016 —2017 роках.