Ректору ХПІ вручили Держпремію України в галузі науки і техніки

Член-кореспондент Національної академії наук України ректор НТУ «ХПІ», професор Євген Сокол удостоєний Державної премії України в галузі науки і техніки 2017 року. Офіційна церемонія вручення нагород відбулася 20 листопада в конференц-залі Національної академії наук (НАН) України. Була оцінена робота — «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України», яку Євген Сокол виконав у співавторстві з сімома дослідниками, більшість з яких — співробітники ПАТ «Турбоатом».

Захід проходив за участю президента Національної академії наук Бориса Патона та Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

«Символічно, що ця подія відбувається напередодні ювілею НАН України. Ми вдячні суспільству, що цей день ми зустрічаємо з натхненням. Кожному поколінню потрібні люди, здатні надихати, задавати орієнтири. Шановні лауреати, ваші досягнення важливі не тільки для сьогоднішнього дня, вони працюють на масштабне успішне вирішення питань розвитку нашої батьківщини», — звернувся до лауреатів Борис Патон.

Всього за 2017 рік Указом Президента було присуджено 14 державних премій в галузі науки і техніки, в тому числі за одну роботу, що є державною таємницею. Лауреатами стали 109 осіб: 78 докторів наук, з яких 5 академіків Національної академії наук, 11 членів-кореспондентів НАН України, 20 кандидатів наук.

«Тут немає випадкових людей. З 40 представлених робіт тільки 14 були удостоєні премії. Щоб відібрати ці 14 робіт було організовано і проведено понад 100 наукових і науково-технічних експертиз. Серед переможців були присутні представники як університетської науки, так і академій. Тут представлений широкий спектр тем — від медичних до, наприклад, ресурсозбереження виробництва текстилю, одягу», — сказала Лілія Гриневич.

Довідка:

Як повідомляє офіційний сайт НАН України, результат роботи «Створення оборотних гідроагрегатів Дністровської ГАЕС для підвищення ефективності об’єднаної енергетичної системи України» — введення в експлуатацію першого пускового комплексу Дністровської ГАЕС, який складається з трьох гідроагрегатів. Техніко-економічні розрахунки ДГАЕС показали, що річний прибуток при роботі в умовах до завершення будівництва становить 2,6 млрд.грн., а при роботі в умовах оптимізованої експлуатації після завершення будівництва нижнього водосховища становить 4,1 млрд. грн., тобто, приріст прибутку тільки протягом одного року складе 57% (1,5 млрд. грн.).

Держпремія існує вже 49 років. За цей час було премійовано 850 робіт, а в цілому розглянуто понад 3 тисяч робіт вчених.

Указом Президента встановлено розмір Державної премії України в галузі науки і техніки на 2017 рік в сумі 270 000 гривень кожна.

Більше інформації про проекти-лауреати 2017 року можна подивитися тут.