На базі ХПІ створено українське ІТ-товариство

30 листопада в НТУ «ХПІ» відбулися установчі збори громадської організації «Українське науково-освітнє ІТ-товариство». Зустріч пройшла в рамках засідання науково-практичного семінару «Інформаційні технології моніторингу і прийняття рішень в складних системах». Учасниками були представники ІТ-освіти з різних областей України. Порядок денний — обговорення проблем розвитку вищої освіти та науки в ІТ-галузі.

Захід проходив на кафедрі програмної інженерії та інформаційних технологій управління ім. проф. А.В. Дабагяна НТУ «ХПІ». Присутніх привітав ректор вишу Євген Сокол. «Сьогодні дуже важлива подія — створення громадської організації фахівців IT-сфери. Разом у нас є можливість рухатися вперед, створювати документи, програми для підготовки IT-фахівців. Сьогодні є питання, які потрібно обговорювати в зв’язку з розвитком цього напрямку. Хочу зазначити, що ХПІ завжди буде підтримувати, вкладати необхідні сили в цей рух», — сказав ректор.

Програма засідання складалася з двох етапів. У першій частині учасники семінару обговорили зміст освітніх програм, створених на основі спеціальності «Комп’ютерні науки». Було презентовано досвід різних ІТ-кафедр вишів Харкова і України, обговорювалися питання ліцензування і акредитації програм у Міністерстві освіти і науки України.

Друга частина засідання була присвячена створенню «Українського науково-освітнього ІТ-товариства», метою якого буде сприяння успішному розвитку вищої освіти, наукових досліджень і розробок в сфері інформаційних технологій в Україні, організація ефективної взаємодії з профільними підприємствами, галузями, а також міжнародна кооперація для виконання спільних проектів.

Серед основних напрямків діяльності організації:

– взаємодія з державними та громадськими структурами з питань розвитку освіти і науки в галузі ІТ;
– аналітика ІТ-ринку, освіти, науки і технологій;
– вдосконалення ІТ-освіти в Україні;
– сприяння розвитку та поглибленню кооперації з ІТ-індустрією;
– професійна орієнтація і популяризація ІТ-галузі серед школярів і молоді;
– сприяння поліпшенню міжнародного співробітництва вищих навчальних закладів України з університетами, науково-технологічними центрами і промисловими підприємствами країн Європи, США, КНР, Японії та інших країн.

Зав. кафедрою програмної інженерії та інформаційних технологій управління Михайло Годлевський: «Будь-яка громадська організація — це елемент громадянського суспільства в певному напрямку. Наш напрямок — це IT-сфера, інформаційні технології», — сказав він.

За словами Євгена Сокола, важлива співпраця університетів і бізнесу: «Представники IT-кластерів повинні розуміти, що потрібно підтримувати освіту фінансово. Навіть дуже потужні комерційні структури не можуть замінити освіту, яку отримують в університетах. Бізнесу потрібно об’єднуватися з вищою школою, щоб у нас була можливість за їхньої допомоги готувати кваліфіковані кадри».