Політехніки відзначили 150-річчя створення таблиці Менделєєва

Круглий стіл, присвячений ювілею відомої таблиці, а також 185-річчю від дня народження її засновника — видатного вченого-хіміка Дмитра Івановича Менделєєва відбувся в Харківській державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка. Захід об’єднав понад півсотні осіб — науковців і студентів НТУ «ХПІ», представників сфери медицини, інших. Один з організаторів зустрічі — кафедра біотехнології, біофізики і аналітичної хімії НТУ «ХПІ».

В рамках Круглого столу «Д.І. Менделєєв: історія відкриття періодичної таблиці» були представлені доповіді вчених НТУ «ХПІ», Харківської медичної академії післядипломної освіти. Зокрема, професор кафедри біотехнології, біофізики і аналітичної хімії НТУ «ХПІ» д.т.н. Микола Клещов, і професор Харківської медичної академії післядипломної освіти, професор кафедри біотехнології, біофізики і аналітичної хімії НТУ «ХПІ» д.м.н. Василь Россіхін готували доповіді на теми: «185 років від дня народження Дмитра Івановича Менделєєва», «150 років періодичної системи хімічних елементів», «Д.І. Менделєєв — «… фігура рівня І. Ньютона та Ч. Дарвіна».

Учасники змогли прослухати і обговорити не лише загальновідомі факти про відкриття вченого, але й інші наукові досягнення геніального хіміка, цікаві деталі його роботи. Зокрема, спікери відзначили, що з часу відкриття закону Д. Менделєєва пройшло 150 років, але ніхто не може сказати, коли ж зміст знаменитої таблиці буде розкрито повністю. Крім того, не останнє місце вчений-хімік зіграв і в історії Харківського технологічного інституту (нині НТУ «ХПІ»), взявши активну участь у заснуванні вишу. Згодом він став одним з перших Почесних докторів першого технічного вишу Східної України.

Для гостей Круглого столу була представлена ​​виставка «Дмитро Менделєєв — велетень думки і праці».

Організатор заходу — кафедра біотехнології, біофізики і аналітичної хімії НТУ «ХПІ» спільно з Харківською державною бібліотекою ім. В.Г. Короленка, Харківською медичною академією післядипломної освіти.

Довідка:

Генеральна асамблея ООН проголосила 2019 Міжнародним роком Періодичної таблиці хімічних елементів.