ХПІ розпочинає співпрацю з Казахстаном

НТУ «ХПІ» відвідала делегація з Республіки Казахстан — представники Міжнародного казахсько-турецького університету ім. Ходжі Ахмеда Ясаві та великої електротехнічної компанії АТ «Alageum Electric». Мета — ознайомлення з одним з кращих технічних університетів України, зустріч з адміністрацією ХПІ, обговорення напрямків кооперації. За підсумками переговорів сторони домовилися про співпрацю за кількома напрямками в науково-освітній сфері.

Віце-президент з навчальної роботи МКТУ ім. Х.А. Ясаві Омірбек Умбетов та директор технічного департаменту АТ «Alageum electric» Бауиржан Худайбергенов зустрілися з проректором з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ» Геннадієм Хрипуновим, завідувачем кафедри електричних апаратів вишу Борисом Клименком, начальником відділу міжнародних зв’язків ХПІ Олександром Гончаровим.

Головні питання для обговорення — недостатня  кількість професійних кадрів з різних напрямків у виробничих компаніях Казахстану, можливість залучення фахівців з ХПІ; підготовка викладачів технічних спеціальностей для казахського вишу за допомогою ресурсів ХПІ, та інші.

«Ми займаємося підготовкою фахівців, проте наші підприємства відчувають «кадровий голод», особливо в енергетичній сфері. Іноземні викладачі, які у нас працюють, читають лекції в основному з гуманітарних спеціальностей. Наше завдання — знайти кваліфікованих викладачів для технічних напрямів» — сказав віце-президент з навчальної роботи МКТУ Омірбек Умбетов. Він також додав, що в пріоритеті забезпечити обмін студентами, викладачами між українським і казахським вишем, домовитися про програму подвійних дипломів для рівнів «магістр» та «бакалавр», захист дисертаційних робіт на базі ХПІ.

Директор технічного департаменту АТ «Alageum electric» Бауиржан Худайбергенов відзначив, що в компанії сьогодні працює 4500 осіб, однак цього недостатньо. Для вирішення проблеми нестачі професійних кадрів, виникла необхідність залучення фахівців, викладачів з України: «Ми виробляємо різне електротехнічне обладнання: трансформатори, вимикачі, роз’єднувачі, багато іншого. У нас багато замовлень і на сьогоднішній день нам потрібні фахівці, зокрема, з електричних машин, електроприводів та автоматики, електронних технологій, програмування, інженери-конструктори». Бауиржан Худайбергенов також додав, що сьогодні саме підприємства формують замовлення фахівців, тому промисловий сектор і виші повинні співпрацювати.

Проректор з науково-педагогічної роботи НТУ «ХПІ» Геннадій Хрипунов відзначив, що сьогодні бажання і можливості освіти і бізнесу не завжди збігаються. Однак Харківський політехнічний інститут орієнтується більшою мірою на запити бізнесу.

За підсумками переговорів досягнуті наступні домовленості:

— підвищення кваліфікації співробітників компанії АТ «Alageum electric». Казахська сторона буде відбирати інженерів, які мають ступінь освіти «бакалавр», для проходження навчання в магістратурі НТУ «ХПІ»;

— підготовка аспірантів, кандидатів наук з технічних напрямків на базі Політеху для Міжнародного казахсько-турецького університету ім. Ходжі Ахмеда Ясаві.

— викладачі, вчені ХПІ будуть читати лекції в МКТУ, а також зможуть відвідувати електротехнічний завод, що дозволить визначити теми для майбутніх спільних науково-технічних розробок.

Довідка:

Міжнародний казахсько-турецький університет імені Ходжі Ахмеда Ясаві (МКТУ ім. Х.А. Ясаві) — один з провідних багатопрофільних університетів Казахстану. До його складу входить 10 факультетів (природознавства, інженерії, соціальних, гуманітарних, філологічних наук, мистецтв, медичний, стоматологічний, постуніверсітетскої медичної освіти, підготовчий), Вища школа державного управління та економіки, професійний коледж, 6 науково-дослідних інститутів, спеціалізована дисертаційна рада. В університеті навчаються близько 10 тисяч студентів, інтернів, магістрантів, резидентів і докторантів за 105 спеціальностями. Навчання ведеться українською, турецькою, російською та англійською мовами. Прийом до вищого навчального закладу здійснюється за державними освітніми грантами, на договірній основі та за турецькими освітніми грантами (квотами).

АТ «Alageum Electric» — електротехнічна компанія Казахстану, яка включає в себе більше 30-ти великих підприємств і заводів, що працюють в сфері електроенергетики, електромашинобудування і будівництва. Компанія надає повний комплекс послуг «під ключ»: проектування, виробництво електротехнічної продукції, будматеріалів, монтаж та пусконалагоджувальні роботи, гарантійне та технічне обслуговування. Продукція компанії експортується до країни СНД та Близького Сходу. На сьогоднішній день в штаті компанії 4500 співробітників.