Знання, що дозволяють бути щасливими: У ХПІ відкрився унікальний проект для школярів

3 червня в НТУ «ХПІ» стартував другий сезон унікального освітнього проекту STEMCamp School. Цього року його учасниками стала сотня цілеспрямованих і мотивованих школярів не лише з Харківського регіону, а й з міста Кропивницького (Кіровоградська обл.), міста Мелітополя (Запорізька обл.). Протягом 10 днів учні відвідають інтерактивні лекції, лабораторні роботи, майстер-класи з фізики, хімії, енергетики, електроніки та інших напрямків, науковий квест, а також розроблять власні проекти, які презентують на підсумковому фестивалі науки. Серед почесних гостей церемонії відкриття STEMCamp School — ректор НТУ «ХПІ», вчені вишу, представники Харківської обласної державної адміністрації.

«STEMCamp School в ХПІ — важлива подія в житті нашого університету. Ми намагаємося зацікавити вас інженерною освітою і протягом двох тижнів покажемо, наскільки це цікаво. Все те, що поруч з вами, всі досягнення, які існують за останні десятиліття — це досягнення інженерної галузі. Сподіваюся, що кожен отримає задоволення від майбутніх занять. Ви вже є переможцями, оскільки заяв на участь в STEM-школі було дуже багато. Ви — наша надія і наше майбутнє. Ми впевнені, що найближчим часом ви станете провідниками цієї дуже важливої ​​ідеї. Немає сумнівів, що така школа стане постійною, сподіваюся, що незабаром і всеукраїнською», — сказав, виступаючи перед учасниками, ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол.

Директор департаменту науки і освіти Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Лариса Карпова привітала всіх з відкриттям STEMCamp School, передала вітання від імені губернатора Харківської області Юлії Світличної та побажала успіхів у навчанні: «Це дуже круто і креативно. Добре, коли об’єднується влада, викладачі, вчителі, учні, студенти та бізнес. Це дійсно дозволяє створювати справжнє освітнє розвиваюче середовище. Бажаю всім успіхів, натхнення, нових позитивних емоцій, друзів і безумовно отримати якомога більше знань. Саме знання дозволяють кожному з нас бути щасливим».

Голова Ради молодих вчених при ХОДА Наталія Куфтеріна зазначила, що зараз молоді вчені створюють багато можливостей для реалізації школярів: «Це важливий етап в житті, а ще важливіше — знання, які ви отримаєте під час навчання. Я бажаю вам отримати цікавий досвід, зробити щось нове своїми руками. Вже за 10 днів ви представите свої моделі під час захисту своїх проектів. Отримуйте задоволення від навчання в цій школі».

За словами організаторів, в STEMCamp School є дві головні мети. Перша — показати, що наука — це творчість, а сучасний світ вимагає нестандартних підходів до створення нових речей, продуктів, а друга — навчити дітей командній роботі за допомогою «проектного навчання», яке лежить в основі STEM-школи.

«STEMCamp School — це дійсно щось унікальне, тут не буде як на уроках в школі. Це зовсім інший формат. Ми в ХПІ намагаємося впроваджувати речі, які є цікавим двигуном освіти по всьому світу. Ми постараємося показати, що наука — це творчість, що всі ці схеми, це не просто технічні речі, а матеріал, з якого можна творити. Крім того, за допомогою проектного навчання діти зможуть самі створити якісь цікаві речі, реалізувати, застосувати свої знання і створити проект», — сказав один з організаторів STEMCamp School, директор Навчально-наукового інженерно-фізичного інституту ХПІ Олексій Ларін.

STEMCamp School триватиме 10 днів і буде складатися з трьох етапів: 1-4 день — інтенсивні заняття за основними напрямками технічних наук: хімія, фізика, електроніка, робототехніка, інженерне проектування, альтернативна енергетика, екологія (в групах по 16-20 осіб), 5-й день — вибір проекту, розподіл на команди по 4-6 осіб, 6-9 день — розробка власного технічного проекту, 10-й день — Фестиваль, де учасники презентують проекти.

Відзначимо, що літня інтенсивна школа STEMCamp School доступна для всіх дітей, в тому числі, з особливими потребами.

Лектори школи — вчені НТУ «ХПІ»; волонтери — студенти ХПІ.

Організатори STEMCamp School — Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», ГО «Об’єднання молодих вчених НТУ «ХПІ» за підтримки Харківської обласної державної адміністрації.

Крім того, паралельно з Харківською STEMCamp School її резиденти (8 викладачів ХПІ) проведуть освітні заходи і для школярів міста Кропивницького. Заняття пройдуть в рамках профільно-оздоровчого проекту «Всеукраїнський обмін наукових ідей», організований Управлінням освіти Міської ради м. Кропивницького.

Більше світлин можна подивитися на сторінці прес-служби ХПІ в Facebook.

Довідка:

STEMCamp School НТУ «ХПІ» — інтенсивна літня школа для дітей, організована в 2018 році молодими вченими НТУ «ХПІ за підтримки Посольства США в Україні. Слухачами першого сезону школи були 100 школярів м. Харкова та області. Протягом 10 днів вони працювали з вченими вишу та розробляли свої проекти.

Офіційна сторінка #STEMCampSchool в Facebook: www.facebook.com/STEMcampschool/

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія і математика. Ці напрямки лежать в основі цієї методики освіти. При цьому дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а в комплексі. Велике значення має практичне застосування отриманих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямками розвитку точних наук і інженерії, а вчиться реалізовувати вивчене на практиці.