Навколо однієї заліковки: Незвичайна екскурсія в Музеї історії Політеху

6 листопада, в Музеї історії НТУ «ХПІ» для курсантів Військового інституту танкових військ ХПІ провели оригінальну екскурсію в рамках проекту «Історія одного експоната». Історичним об’єктом стала залікова книжка студента Миколи Ломакіна, який навчався в Харківському практичному технологічному інституті (зараз — НТУ «ХПІ») в 1908-1911рр. Крім знайомства з інсталяціями музею, учасники заходу мали змогу поспілкуватися з онуком власника цієї заліковки — випускником Політеху і професором вишу Олексієм Васильовичем Горілим.

«Експонат дня» музею історії ХПІ — залікова книжка студента Харківського практичного технологічного інституту (ХПТІ) Миколи Володимировича Ломакіна — не просто історичний об’єкт, а можливість розповісти історію цілої династії Політеху. Микола був студентом інституту в 1908-1911рр. і за роки навчання отримав інженерну кваліфікацію. Після — він присвятив життя бджільництву, будівництву своєї майстерні, винахідництву і розробці бджільницького обладнання. Спеціальним гостем екскурсії для курсантів-танкістів став онук М.В. Ломакіна — випускник Політеху, професор кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління ім. А.В. Дабагяна ХПІ Олексій Васильович Горілий. Він поспілкувався з учасниками зустрічі, розповів про свого родича, його розробки і відповів на всі питання, які цікавили студентів. Крім того, Олексій презентував книгу «Традиції і досвід на службі бджільництва», яку написав у співавторстві з керівником підприємства з виробництва технічного обладнання для бджільництва ТОВ «АВВ-100» Володимиром Руденком та іншими. Ця компанія — наслідувач традицій династії Ломакіних, тієї майстерні, яка була заснована 1887 року Володимиром Івановичем Ломакіним.

Крім «історії одного експоната», курсантам Військового інституту танкових військ ХПІ розповіли і про інші експозиції, а також організували чаювання.

«У Музеї історії НТУ «ХПІ» висвітлено діяльність Харківського політехнічного інституту і його випускників. Тут кожен експонат розповідає свою історію. Під час екскурсій, які ми проводимо для студентів і всіх охочих, гості можуть не просто дізнатися цікаву інформацію, але й заглибитися в історію Харківського Політеху, а студенти — пізнати свою Alma mater», — зазначає директор Музею історії НТУ «ХПІ» Ганна Бистриченко.

За підсумками зустрічі, від ректорату ХПІ фірмі ТОВ «АВВ-100» було передано подарункове видання книги про історію Харківського Політеху.