У ХПІ презентували антиплагіатну програму

Мітап «Академічна доброчесність в дії» відбувся в НТУ «Харківський політехнічний інститут». Його спікером став представник онлайн-сервісу пошуку плагіату Unicheck Україна Андрій Сідляренко. Зустріч була присвячена впровадженню систем перевірки на плагіат в навчальних закладах. Серед учасників — педагоги з різних українських міст. Захід відбувся в рамках ХVII Міжнародної школи-семінару «Сучасні педагогічні технології в освіті», яку організував Харківський Політех.

Локацією для заходу стала Науково-технічна бібліотека ХПІ. Під час мітапа обговорювалися питання важливості розуміння «академічної доброчесності», її впровадження в навчання, використання сервісів перевірки на плагіат і як вони визначають його наявність, їх швидкість і зручність, а також відповідальність студентів і викладачів при підготовці наукових робіт. «Ми — українські розробники, які створили антиплагіатний сервіс. Першим ринком для нас була Америка, а з 2015 року ми почали працювати з Україною. Засновники компанії вирішили співпрацювати з українськими вишами, закладаючи в неї великий соціальний сенс, оскільки академічна доброчесність — це щоденне питання життєдіяльності університетів, справа честі та якості освіти», — розповів представник онлайн-сервісу пошуку плагіату Unicheck Україна Андрій Сідляренко.

За його словами, мета таких зустрічей — доносити інформацію про те, що антиплагіатні перевірки — одна з важливих складових, що забезпечують якість освіти. Вони вже давно стали частиною академічної культури в Європі та Америці. В Україні цей процес поступово входить в освітню культуру і для цього потрібні агенти — люди, які будуть підтримувати цей рух. «На сьогоднішній день ми працюємо з більш ніж 170-ма навчальними та науковими закладами. Так, вони по-різному використовують сервіс, по-різному організували перевірку на плагіат, впровадження «академічної доброчесності», але вони прагнуть підвищити якість освіти. Є свіжі зміни до законодавства — в Законі №2299, який вніс зміни в Закон про вищу освіту і теж торкнувся питання академічної чесності», — сказав Андрій Сідляренко. Він також додав, що серед важливих правил застосування систем перевірки на антиплагіат — оповіщення авторів про механізм, процедуру та назву сервісу, який використовує установа. Це дозволить авторам робіт розуміти, що результати ніким не придумані, і крім того, зможуть за потреби, частково або повністю взяти себе на самоконтроль.

Директор Науково-технічної бібліотеки ХПІ Лариса Семененко, яка є ініціатором заходу «Академічна доброчесність в дії», зазначила: «Є законодавча частина, регламент, який регулюється на рівні держави, і є документація, яка повинна визначати діяльність університету з тих чи інших питань. Про що ми говоримо — щоб людина чітко знала правила, за якими вона тут навчатиметься, що має тут отримати, чого очікувати від викладача, і на що вона має право. Якщо вона знає критерії, за якими її будуть оцінювати, то буде усвідомлювати і наслідки. Всі ці правила, які прописує університет, повинні бути не тільки чесними, чіткими і зрозумілими, їх треба дотримуватися, і по відношенню до викладачів, і до студентів».

Довідка:

Unicheck — онлайн-сервіс пошуку плагіату, який перевіряє текстові документи на наявність запозичених частин тексту. На сьогодні число користувачів сервісу становить близько 1,5 млн. у всьому світі. Сервіс пошуку плагіату Unicheck вже використовують понад 100 українських та 500 іноземних навчальних закладів, зокрема в США, Іспанії, Бельгії, Нідерландах, Індії, Латинській Америці, Австралії та ін. Більше інформації можна знайти в Facebook.