Особливості стажування в умовах карантину. Погляд зі Словенії

Студентка 5-го курсу ХПІ Анастасія Антонова, яка навчається за англомовною програмою «Бізнес-адміністрування» на кафедрі менеджменту та оподаткування вишу, зараз знаходиться в Словенії. Вона проходить семестрове навчання в Університеті Марібору. Поїздка реалізована в рамках програми академічної мобільності Erasmus+ Європейського союзу і розрахована на період з лютого по червень 2020 року. Через пандемію коронавірусної інфекції та запроваджені в Словенії обмеження, навчання проходить в дистанційному форматі. Підбиваючи проміжні підсумки стажування, Анастасія розповіла про життя та онлайн навчання в умовах карантину, враження від перебування за кордоном.

«Коли я їхала до Марібору, то й уявити собі не могла, що в Словенії буде епідемія і все зміниться — закриються університети і заняття будуть дистанційним, що доведеться завести нові звички і скасувати всі плани. Але все не так страшно, як здавалося на перший погляд. Університет Марібору був готовий до такої ситуації — процес навчання швидко перейшов в онлайн-режим, і ми, студенти, зовсім не відчуваємо дискомфорту», — розповіла студентка ХПІ Анастасія Антонова.

За її словами, студенти продовжують онлайн спілкування в групах, викладачі надсилають всю необхідну інформацію та матеріали, відповідають на питання, тому якість освіти не погіршується. Крім того, студенти й самі підтримують один одного. «Команда зі студентського самоврядування робить все можливе, щоб нам запам’ятався цей семестр. Вони вигадують челенджі та завдання, які можна виконувати сидячи вдома, регулярно повідомляють нам важливі новини, розігрують призи і підтримують нас усіма силами», — зазначила Анастасія.

Програма академічної мобільності Erasmus+ дозволяє студентам не лише вчитися в європейському виші, а й подорожувати. В умовах карантину ця можливість поки стала недоступною.

«Словенія дійсно дуже красива, а Марібор наповнений спокоєм і гармонією. Тут хочеться творити, розвиватися, відкривати для себе щось нове. Звичайно, я трохи засмутилася через закриті кордони і неможливість подорожувати, але водночас я можу познайомитися ближче з містом», — розповіла Анастасія. — «Ця програма та поїздка, незважаючи на складнощі, подарувала мені багато класних знайомств і вражень. Ми з друзями ходимо гуляти до лісу, вивчаємо парки й озера, підкорюємо гірські вершини. Карантин дав час, щоб відвідати музеї світу, не виходячи з дому, прочитати всі книги, які відкладалися на потім, пройти різні курси, стати кращою версією себе. Незважаючи на ізоляцію, студенти обмінюються інформацією про свої країни, розповідають про різні культури і традиції. Відчуття міжнародного, міжкультурного середовища дуже мотивує», — додала вона.

Студентка ХПІ Анастасія Антонова зазначає, що попри всю цю ситуацію, що склалася, ця поїздка дала їй неоціненний досвід: «У нинішній ситуації все складається не так, як ми звикли і карантин змушує багато чого переосмислити. Але я дуже щаслива і вдячна кафедрі менеджменту та оподаткування ХПІ за можливість опинитися в Маріборі, написати нову сторінку свого життя і отримати безцінний досвід, враження, які буду з посмішкою згадувати все життя».

Довідка:

У 2019/2020 навчальному році кафедра менеджменту та оподаткування ХПІ направила шість студентів англомовної програми «Менеджмент» на навчання за програмою Erasmus+ в країни Європейського союзу: Словенію (Університет Марібору, 3 студенти), Італію (Університет Сапієнца, 2 студенти), Литву (Морська академія Клайпеди, 1 студент). Стипендія для учасників програми становить 800-850 євро на місяць.

Маріборський Університет — другий найбільший університет Словенії, заснований в 1975 році в місті Марібор. На сьогоднішній день університет включає в себе 17 факультетів, на яких навчається приблизно 15 000 студентів і працює 1800 викладачів. З 1999 року Університет Марібору активно бере участь в міжнародній програмі Erasmus+. В рамках цієї програми Університет підписав двосторонні угоди з більш ніж 500 іноземними університетами. З них два українських: Тернопільський національний технічний університет ім. Івана Пулюя та НТУ «ХПІ».