ХПІ став організатором фотовиставки «Lady Science»

Національний технічний університет «ХПІ» за підтримки Харківської обласної державної адміністрації організував унікальну фотовиставку «Lady Science». Захід приурочено до Міжнародного дня жінок і дівчат у науці, який за рішенням ООН відзначається щорічно 11 лютого. Експозиція, розгорнута на майданчику Інноваційного парку Unit.Kharkiv, представляла 130 світлин молодих і видатних жінок-вчених з 34-х провідних вищих навчальних закладів, академічних і галузевих наукових установ Харківської області. Героїні виставки — з найрізноманітніших галузей: від технічної, аграрної, медичної до сфери мистецтв і оборони регіону.

«Такий захід проходить у Харкові вперше. Його мета — показати, що у нас на Харківщині є дуже багато цікавих дівчат, які займаються наукою в різних сферах. Виставка планувалася і готувалася майже 8 місяців. Це було неймовірно складно, але цікаво, тому що працювати з дівчатами, просувати дівчачу науку — це дуже круто. Ми всі різні: дівчата-медики, дівчата, що працюють в сфері культури, що займаються вивченням мов або суспільно-політичних наук та звичайно ж ті, хто працює в інженерно-технічному напрямі. У нас з’явилася ідея, що треба взяти фотографії представниць провідних навчальних і наукових установ — будь-яких дівчат: дівчина — це і 18 років, і більше 60-ти років. Адже, якщо ти займаєшся наукою, то ти завжди молодий», — розповіла доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ», представниця міжнародної організації SPIE і співорганізатор фотовиставки Ксенія Мінакова.

Головний спеціаліст Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації Наталія Сухорукова зазначила, що так яскраво Міжнародний день жінок і дівчат у науці відзначається вперше: «Хоча він встановлений Організацією об’єднаних націй у 2016 році, дотепер його відзначали якісь вищі навчальні заклади, наукові установи, громадські організації окремо. І ми вирішили, що настав час відсвяткувати нам всім разом. Ми, Харківська область, позиціонуємо себе, безумовно, як освітній і науковий центр України, і кому як не нам починати таку прекрасну традицію. У нас була ідея такого великого, більш гучного свята, але ми сподіваємося, що наступного року, 11 лютого 2022 року, зможемо його відзначити вже більш повним складом».

На постері заходу «Lady Science» розміщені фото однієї з найвідоміших в історії жінок-науковиць Марії Кюрі та лауреаток Нобелівської премії з хімії 2020 року за створення «генетичних ножиць»: Еммануель Шарпантьє і Дженніфер Дудни. Слоганом івенту обрано цитату М. Кюрі: «Важливо вірити, що талант нам дається не просто так — і що за будь-яку ціну його потрібно для чогось використовувати».

Експозицію відкривало фото провідного інженера-дослідника Радіоастрономічного інституту НАНУ, учасниці 25-ї Української антарктичної експедиції, яка зараз працює на Антарктичній станції «Академік Вернадський» Анни Соїної. Також на виставці можна побачити фото переможниці 2 сезону і фіналістки 3 сезону Української Премії LOreal—UNESCO «Для жінок у науці» доктора фізико-математичних наук ХНУ ім. В.Н. Каразіна Валерії Трусової. З пробірками, поруч із унікальним радіотелескопом УТР-2, в операційній, з військовою технікою, або біля рояля — фотовиставка покликана з повагою і захопленням подивитися на жінок-вчених Харківського регіону.

«Я брала участь у роботі оргкомітету і пройшла цей шлях разом з організаторами з самого початку. І я так само була делегована представляти виш як учасниця фотовиставки. Це дуже цікаво і приємно, що університет мистецтв також було запрошено до участі в проекті, що присвячений науці. Я вважаю, що мистецтво — один із шляхів, які допомагають людству боротися з тими челленджами, які сьогодні стоять перед нами, і наукове осмислення мистецтва також один із шляхів, щоб зробити наш світ кращим», — сказала аспірантка Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського Поліна Кордовська.

На урочисту презентацію фотовиставки «Lady Science» були запрошені представники вишівської та академічної науки Харківщини.

Зокрема, своєю думкою щодо гендерної політики та святкування Міжнародного дня жінок і дівчат у науці поділився ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол: «Сьогодні Світовий день участі жінок у науці, тому, безумовно, це дуже цікава ідея, яка сьогодні вперше реалізована. За даними досліджень, в Україні 45% жінок задіяно в науці, в той час, коли середній показник по світу — 28%. Незважаючи на те, що ми технічний виш, у ХПІ серед студентства майже половина дівчат і це дуже важливий показник. Вважаю, що головним фактором гендерної політики є однаковий підхід до людини, яка виконує будь-яку роботу. І тут не грає роль стать людини — повинен бути результат. Викладаючи в університеті багато років, можу сказати, що у жінок є одна дуже важлива перевага — вони наполегливі та віддають багато часу для освоєння науки». Євген Сокол підкреслив, що головна мета — не в примусовому виконанні гендерної політики, повинна бути ідея, за яку жінки матимуть можливість змагатися: «У ХПІ багато жінок, які є завідувачами кафедр, видатними науковцями і педагогами та гідно виконують свої обов’язки. Вони самі обрали свій шлях, рухалися в такому напрямі, а ми підтримували їх».

Довідка:

Захід організовано НТУ «ХПІ» за підтримки Харківської обласної державної адміністрації, Інноваційного парку Unit.Kharkiv, SPIE, Центру гендерної культури, проекту Європейського Союзу «Центр гендерної культури як платформа для розширення можливостей жінок і молоді».

Під час урочистого відкриття виставки перед присутніми в форматі онлайн виступили: Урядова уповноважена з питань гендерної політики, доктор юридичних наук, кандидат філософських наук, професор Катерина Левченко, директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації, д.е.н. професор Анжеліка Крутова, голова Ради молодих вчених при Харківській обласній державній адміністрації Олександра Мандич, заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, доктор наук, професор Олена Єременко, член-кореспондент Національної академії медичних наук України, керівник Навчально-науково-виробничого об’єднання «Медична генетика», доктор медичних наук Олена Гречаніна, директор Громадської спілки «Kharkiv IT Cluster» Ольга Шаповал, школярки-учасниці Малої академії наук: Марія Ожійова і Тетяна Середенко.