ХПІ проведе виставку, присвячену відомій художниці Зінаїді Серебряковій

20 вересня в НТУ «ХПІ» відбудеться відкриття художньої виставки «Нескучне», що присвячена пам’яті відомої художниці Зінаїди Серебрякової, яка родом з села Нескучне (Харківська обл.). Гості побачать графічні та фотороботи, натхненні природою цієї місцевості. Авторами творів є українські фотографи, а також художниця-аматорка Зінаїда Чумаковська, яка, так само, як і Серебрякова, народилася у цій місцевості.

Початок заходу — 10:30. Місце — Науково-технічна бібліотека ХПІ, аудиторія 63.

Організатори — Неформальне товариство друзів Зінаїди Серебрякової, Етнографічний музей «Слобожанські скарби ім. Г. Хоткевича НТУ «ХПІ».

Село Нескучне (тепер — Харківського району Харківської області) — батьківщина відомої художниці Зінаїди Серебрякової (1884-1967 рр.), уродженої Лансере. Тут вона народилася, жила, створювала свої всесвітньо відомі шедеври. На сьогоднішній день будинки Лансере і Серебрякових вже не збереглися, але природа, яка увічнена художницею в її творах, майже та сама і продовжує надихати сучасних художників і фотографів.

Виставка «Нескучне» буде поєднувати два напрями:

  • частина робіт з фотовиставки «Нескучне: Фотопогляд» (проводилася у 2019 році). Серед їх авторів — фотографи Володимир Оглоблін, Сергій Голуб, Ірина Деркач, Олександр Коцарев, випускниця ХПІ, член Національної спілки фотохудожників України Олена Долженко, та інші.
  • графічні твори (портрети, пейзажі) художниці-аматорки, уродженки с. Нескучне Зінаїди Чумаковської.

Виставка відкрита з 10:00 до 16:00 в будні дні.

Довідка:

Зінаїда Серебрякова (1884-1967) — всесвітньо відома художниця, яка народилася в селі Нескучне (тепер — Харківський район Харківської області). Тут протягом 20 років вона створювала шедеври, що стали класикою світового мистецтва.

Зінаїда Чумаковська (1919-2006) — художниця-аматорка, уродженка с. Нескучне. Її назвали на честь Зінаїди Серебрякової, оскільки бабуся і дідусь дівчинки працювали в садибі Серебрякових і були з ними у добрих стосунках. Зінаїда мріяла стати художницею, але після закінчення 1-го курсу Харківського художнього інституту влітку 1941 року пішла на фронт, а після війни працювала в Гірничому інституті.