У ХПІ стартує новий освітній проект з вишем Німеччини

НТУ «Харківський політехнічний інститут» та університет прикладних наук Вюрцбург-Швайнфурт (FHWS, Німеччина) реалізують програму міжнародного віртуального академічного співробітництва (IVAC). Вона передбачає навчання з використанням онлайн-інструментів і платформ, інтеграцію навчальних планів двох вишів і проходження курсів в університеті-партнері дистанційно, виконання різних проектів. Учасниками будуть студенти і викладачі кафедри програмної інженерії та інформаційних технологій управління ХПІ, факультету комп’ютерних наук і комерційних інформаційних систем FHWS. Така програма вперше здійснюється на базі українського вишу, а саме НТУ «ХПІ», і фінансується Німецькою службою академічних обмінів (DAAD).

Студенти IT-напряму вже у весняному семестрі 2022 року зможуть вибрати академічний модуль змішаного формату навчання, який розроблений викладачами харківського Політеху та FHWS в рамках проекту Mobility Goes Virtual. Він буде доступний як дисципліна вільного вибору та об’єднає три рівні навчання: теорію, практику, отримання навичок міжособистісного спілкування. Передбачається спільна робота студентів і викладачів двох вишів над науковими міжнародними проектами, які будуть об’єднувати теми «Green IT» (прим. підходи, що стосуються безпечних для навколишнього середовища технологій обчислення та інформаційних технологій), стійкого розвитку в IT, управління проектами. Крім того, учасники зможуть практикувати і вдосконалити свої знання англійської мови.

Мета співпраці — підготовка студентів-айтішників до професійної діяльності, навчання навичкам, що необхідні для участі в міжнародних програмах, отримання знань про навколишнє середовище, інфраструктуру і культуру для розробки відповідних IТ-рішень.

Грант на реалізацію проекту було отримано за сприяння Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ».

«Багаторічна співпраця харківського Політеху з німецьким університетом FHWS не обмежується лише академічними обмінами. Зараз ми вийшли на новий рівень — спільного міжнародного проекту IVAC. Приємно, що ХПІ — перший виш в Україні, який отримав підтримку проекту IVAC від DAAD для його реалізації. Запрошуємо студентів-айтішників до участі!», — сказав керівник Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» Денис Мешков.

Довідка:

International Virtual Academic Collaboration — IVAC (міжнародне віртуальне академічне співробітництво) — програма DAAD, яка надає практичну підтримку викладачам і стратегічну підтримку університетам з метою розвитку і розширення міжнародного партнерства в сфері вищої освіти та мобільності у всьому світі шляхом використання цифрових можливостей.

Проект Mobility Goes Virtual (Віртуальна мобільність) — спільний проект факультету комп’ютерних наук і комерційних інформаційних систем FHWS та НТУ «ХПІ», створений для впровадження модуля змішаного навчання між вишами за напрямом «Сталий розвиток цифрових технологій (Green IT)». Реалізується і фінансується в рамках програми IVAC Німецької служби академічних обмінів (DAAD).