Арабські студенти ХПІ вивчатимуть українську мову та культуру

У НТУ «ХПІ» стартували заняття з української мови та культури для іноземних студентів вишу, які приїхали з арабських країн та навчаються на 1-4 курсах різних кафедр ХПІ. Лекції проходитимуть кілька разів на тиждень в Україно-арабському культурно-освітньому центрі ХПІ.

Перший урок відбувся 25 жовтня та був присвячений країнознавству. «Ми плануємо розповідати про Україну та намагатимемося зробити так, щоб іноземні студенти полюбили нашу країну, місто та наш університет. Це — головне завдання. Спочатку познайомимо їх з українською культурою, а потім перейдемо до української мови та даватимемо необхідну лексику», — сказала старший викладач кафедри української мови НТУ «ХПІ» Марина Лухіна.

Директор Україно-арабського центру, помічник ректора НТУ «ХПІ» з роботи зі студентами з країн Близького Сходу Іссам Шахін зазначив, що іноземним студентам важливо знати мову, культуру та традиції тієї країни, де вони навчаються.

«Ми хочемо, щоб ви не відчували себе самотніми далеко від батьківщини, і робимо все можливе, щоб вам у ХПІ було комфортно вчитися, спілкуватися зі своїми однолітками, родинами. Я впевнений, що ви зробили правильний вибір, вступивши до ХПІ, де отримаєте справді якісну освіту європейського рівня, і зможете потім працевлаштуватись як у себе на батьківщині, так і в будь-якій європейській країні», — звернувся до студентів декан факультету міжнародної освіти НТУ «ХПІ» Дмитро Кудій. Крім того, він зазначив, що Україно-арабський Центр є одним із найбільших в університеті. Тут студенти можуть не лише навчатися, а й спілкуватися зі своїми рідними. Надалі планується відкриття Українсько-азіатського центру для студентів із Туркменістану, Азербайджану, Узбекистану.

Довідка:

У НТУ «Харківський політехнічний інститут» навчається понад 1600 іноземних студентів із 62 країн світу, з них майже чотириста осіб є громадянами арабських країн.

Українсько-арабський культурно-освітній центр для іноземних студентів НТУ «ХПІ» було відкрито у жовтні 2020 року за підтримки ректора ХПІ Євгена Сокола, проректорів з науково-педагогічної роботи ХПІ Магомедєміна Гасанова та Геннадія Хрипунова, а також випускника кафедри електричних машин ХПІ (1994 року), кандидата технічних наук, помічника ректора з роботи зі студентами з країн Близького Сходу Іссама Шахіна та фірми «Зайнун». У харківському Політеху для іноземних студентів також працюють Україно-китайський науково-освітній центр та Україно-турецький освітньо-культурний центр.