Литовський професор поділився з політехніками досвідом експлуатації дизелів в умовах Афганістану

Кафедра двигунів внутрішнього згоряння НТУ «ХПІ» організувала для студентів та викладачів технічних вишів Харкова курс онлайн-семінарів із запрошеним лектором із Литовської військової академії. Професор Микола Добржинський виступав із темою «Надійність дизельних двигунів при експлуатації у складних умовах Афганістану». Протягом тижня (15-19 листопада) слухачами вебінарів стала понад сотня студентів, викладачів, курсантів та службовців харківського Політеху, Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ», НАУ «ХАІ». Вони змогли не лише дізнатися актуальні дані досліджень з дизельних двигунів, а й поспілкуватися з автором, поставити запитання.

На початку курсу вступне слово сказав проректор НТУ «ХПІ» Андрій Марченко.

Професор Микола Добржинський презентував слухачам огляд результатів наукових досліджень про надійність двигунів внутрішнього згоряння; розглянув методологію свого дослідження, яке проводилося для автомобілів Toyota Land Cruiser 100, M998A2, MB Unimog у гірській пустелі у період з 2005 по 2012 рік; навів дані щодо показників та характеристик роботи двигунів, особливостей процесу згоряння палива F-35/F-34 при експлуатації в складних умовах. Крім того, окрема лекція була присвячена впровадженню заходів щодо покращення надійності дизелів.

Учасники заходу ставили лектору запитання та отримували на них вичерпні відповіді. Також професор Добржинський поділився своїм досвідом, здобутим під час проведення досліджень в Афганістані. Під час обговорення матеріалів виникали цікаві наукові дискусії.

Підбиваючи підсумки курсу, зав. кафедри двигунів внутрішнього згоряння (ДВЗ) НТУ «ХПІ» Олександр Осетров зазначив, що зацікавленість наукової спільноти Харківського регіону у лекціях латвійського професора була високою, подякував йому за змістовні онлайн-семінари, а також висловив сподівання на подальшу співпрацю. Крім того, професор кафедри ДВЗ Володимир Пильов запропонував Миколі Добржинському допомогу у подальшому розвитку його наукових праць з огляду на існуючий досвід кафедри у напрямі дослідження.

Відгуками про курс поділились і студенти. Вони зауважили про наявність нових, цікавих та корисних фактів, а також можливість спілкування з лектором, який має великий практичний досвід.

«Лекції справді були дуже цікаві та пізнавальні, глибоко розкрили аспекти та проблеми використання ДВЗ у суворих умовах Афганістану. Дуже цінним є те, що це безпосередньо досвід лектора і такої інформації я раніше не зустрічав ні у звичайній, ні в технічній літературі. Дякую за курс!», — розповів студент 4-го курсу Олександр Мирошник.

«Ніколи не подумала б, що сучасні автомобілі, напхані електронікою та технологіями, виявляються безпорадними у таких кліматичних умовах. Дуже цікава та пізнавальна лекція!», — поділилася враженнями студентка 1-го курсу Анастасія Маляревська.

«Були вже відомі факти, але й багато нових. Презентації докладні, з великою кількістю фотографій, графіків, і, незважаючи на те, що англійською, все зрозуміло, оскільки написано нескладною мовою. Вартий уваги й рівень роботи з аудиторією. Лектор часто відповідав на запитання», — зазначив студент 3-го курсу Артем Суботін.

«Дуже цікава та пізнавальна лекція, відчувається великий практичний досвід», — розповів аспірант 1-го курсу Микита Міщенко.