У ХПІ вшановували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

У Науково-технічній бібліотеці НТУ «ХПІ» провели захід «Пам’ять Чорнобиля», який присвячений до Дня ліквідатора наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Серед гостей зустрічі — голова Харківської міської громадської організації «Союз Чорнобиль» Анатолій Губарєв, представники Військового інституту танкових військ ХПІ полковник Володимир Матикін та полковник Геннадій Бондарев. Учасники — студенти факультету соціально-гуманітарних технологій, Навчально-наукового інституту механічної інженерії і транспорту харківського Політеху, викладачі вишу, співробітники бібліотеки.

Захід відкрив один із організаторів зустрічі, декан факультету соціально-гуманітарних технологій, президент Академії військово-історичних наук та козацтва, професор Андрій Кіпенський. Потім гості — учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції — поділилися своїми спогадами про боротьбу з радіацією, про своїх друзів-ліквідаторів. Присутнім також показали фільм кіностудії ХПІ про будівництво в Харківській області села для людей, які через катастрофу змушені були залишити свої домівки.

Всім запрошеним ліквідаторам від імені Президії Академії військово-історичних наук та козацтва вручили пам’ятні медалі «35 років від дня аварії на ЧАЕС».

Після завершення заходу відкрилася виставка, де представлена література про Чорнобильську катастрофу та нагороди, якими відзначали ліквідаторів аварії. Також експонувалися відзнаки військовослужбовців пожежних частин, які першими прийняли на себе радіаційний удар. Частина предметів виставки — особиста колекція професора ХПІ Андрія Кіпенського та Євгена Кондрашова. Оформлення експозиції виконав аспірант кафедри зварювання харківського Політеху Павло Ситников.

Виставка працює у будні дні з 10:00 до 15:00, о 66-й аудиторії НТБ «ХПІ».

Довідка:

День пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відзначається щорічно 14 грудня, у день завершення будівництва саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС — згідно з Указом Президента України від 10 листопада 2006 року. Цього року виповнилося 35 років із моменту Чорнобильської катастрофи.