ХПІ разом з Латвією розвиватимуть біомедицину, IT та розумну енергетику

НТУ «Харківський політехнічний інститут» відвідала делегація Посольства Латвійської Республіки в Україні. У її складі: Надзвичайний та Повноважний Посол Ілгварс Клява, представники Латвійського агентства інвестицій та розвитку Каспарс Рожкалнс та Айнарс Межуліс. Мета — обговорення питань науково-технічного співробітництва з ХПІ, розвитку та інвестиції стартапів.

Під час зустрічі ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол виступив перед гостями з презентацією: розповів про історію, інноваційні розробки та стартапи університету, міжнародні рейтинги ХПІ та інші досягнення вишу. Особливу увагу ректор звернув на потенціал Науково-дослідного проектно-конструкторського інституту «Молнія» ХПІ — унікального підприємства, що забезпечує випробування різноманітних об’єктів на електромагнітну сумісність. Аналогів такого інституту немає ні в Європі, ні в Азії, наголосив Євген Сокол.

Представники латвійської делегації розповіли, що на сьогоднішній день перспективними галузями для розвитку стартапів є біомедицина, фотоніка, оптика, біоекономіка, розумна енергетика та IT. Вони наголосили, що готові допомогти вченим та студентам ХПІ у розвитку та комерціалізації проектів. Крім того, харківський Політех може стати партнером для латвійських стартап-команд, яким необхідно провести тестування своїх прототипів або інші послуги.

«Сьогодні світ розвивається настільки швидко та динамічно, що, безумовно, питання не лише у тому, як реалізувати проект, а й у тому, щоб зробити раніше, ніж інші. Інакше його ефективність може бути значно меншою. Я думаю, що можна було б плідно співпрацювати у питаннях блискавкозахисту, електромагнітної сумісності, медичної електроніки. Крім того, у ХПІ є дуже потужна наукова школа в галузі хімії, турбінобудування», — сказав ректор ХПІ Євген Сокол.

Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява висловив зацікавленість у наукових розробках та стартапах харківського Політеху та пообіцяв підтримку у подальшому просуванні співпраці між ХПІ та Латвією.

За підсумками переговорів сторони домовилися, що ХПІ передасть представникам Латвійського агентства інвестицій та розвитку список основних напрямів, за якими можна розвивати партнерство, та призначить координатора.

Крім того, для гостей організували екскурсію інфраструктурними об’єктами ХПІ: Науково-дослідною бібліотекою, Лабораторією біомедичної електроніки, НДПКІ «Молнія», Інноваційним кампусом, стартап-центром «Spark».

Довідка:

Зустріч з латвійською делегацією відбулася за участю: ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, проректора з наукової роботи Андрія Марченка, проректора з науково-педагогічної роботи Геннадія Хрипунова, директора Науково-дослідного та проектно-конструкторського інституту «Молнія» НТУ «ХПІ» Сергія Буряковського, директора ТОВ «Науковий парк ХПІ» Євгена Шапрана, начальника відділу міжнародних зв’язків Олександра Гончарова, а також голови Координаційної ради інновацій транспортної інфраструктури України Андрія Смородіна.