Фахівці ХПІ запроваджують європейські проєкти для працевлаштування українців

Кафедра систем інформації  ім. В.А. Кравця НТУ “ХПІ” реалізує кілька інноваційних освітніх проєктів. Серед них: “GameHub: Співпраця між університетами та підприємствами у сфері індустрії ігор в Україні”, “Рамкова структура цифрових компетентностей для українських вчителів та інших громадян”. Робота здійснюється у рамках програми ЄС Еразмус+. Партнерами харківського Політеху стали університети та підприємства європейських країн та України.  Основна мета ініціативи – забезпечити можливості для працевлаштування українських громадян, зокрема випускників закладів вищої освіти (ЗВО) , розширити цифрові компетентності. Учасниками проєктів стали близько двохсот викладачів українських університетів, півсотні студентів та 150 осіб, які не мають роботи, включаючи ветеранів АТО.

На сьогоднішній день, як повідомляють організатори, результати проекту «GameHub: Співпробітництво між університетами та підприємствами в сфері індустрії ігор в Україні» такі:

  • побудовано концепцію GameHub та створено Науково-методичний центр, який здійснює підготовку фахівців на рівні бакалавріату, а також — магістратури та PhD для ринку ігрової індустрії України;
  • розроблено вісімнадцять навчальних модулів, які включені до навчальних планів українських ЗВО;
  • навчено (за розробленими модулями) понад 180 викладачів українських університетів, п’ятсот студентів та 150 непрацевлаштованих, включаючи ветеранів АТО;
  • встановлені зв’язки українських університетів із академічними установами, підприємствами та службами працевлаштування;
  • проведено міжнародну проектну конференцію та ярмарки праці з дизайну ігор, які були організовані проєктним консорціумом в Україні.

Також підбито підсумки за проєктом «Рамкова структура цифрових компетентностей для українських вчителів та інших громадян». Зокрема:

  • проаналізовано рамкові структури цифрових компетентностей ЄС DigComp;
  • представлено українську рамкову структуру цифрових компетентностей для вчителів та громадян;
  • створено Центри цифрових компетентностей та Центри міжнародного тестування ICDL в 7-ми університетах України,
  • розроблено 22 навчальні модулі з підвищення кваліфікації в цифрових навичках, які розміщені на цифровій онлайн-платформі.

«Україна націлена на забезпечення можливостей працевлаштування та самореалізації серед випускників ЗВО, непрацевлаштованих інженерів, а також ветеранів АТО в Україні. А Харківський Політех, зокрема, зацікавлений в інноваційних проектах, які відповідають запитам цифрового суспільства та європейським стандартам. Важливе завдання – адаптувати європейські ініціативи щодо цифрових компетентностей для вчителів та громадян до української реальності. Це дозволить розширити можливості для всіх, включаючи переселенців та ветеранів АТО», — зазначила доцент кафедри систем інформації ім. В.А. Кравця НТУ “ХПІ” Ганна Заволодько.

Вона також наголосила, що саме програма Еразмус+, якій у 2022 році виповнилося 35 років, дозволяє розширювати контакти та працювати з експертами: «Ми вдячні українським та закордонним колегам за співпрацю, яка дозволяє розвивати вищу освіту. Набутий досвід допоможе прискорити досягнення наукових цілей для сталого розвитку суспільства».

Довідка:

Проєкт «GameHub: Співпраця між університетами та підприємствами у сфері індустрії ігор в Україні» (№ 561728-EPP-1-2015-1- ES-EPPKA2-CBHE-JP) був реалізований спільно з Університетом Деусто (Іспанія ); Горно-металургійною академією ім. Станіслава Сташиця у Кракові (Польща); Університетом прикладних наук “FH JOANNEUM” Gesellschaft M.B.H. (Австрія); Службою підготовки, оцінки та сертифікації «Quality Austria GmbH (Австрія); Компанією Virtualware Labs (Іспанія); Фондом Деусто (Іспанія); Донецьким національним технічним університетом (Україна); Національним університетом Прикарпаття ім. В. Стефаника (Україна); Херсонським національним технічним університетом (Україна); Київським національним університетом будівництва та архітектури (Україна); Одеським національним політехнічним університетом (Україна); Українською Асоціацією професіоналів у сфері інформаційних технологій.

Проєкт «Рамкова структура цифрових компетентностей для українських вчителів та інших громадян» (№ 598236-EPP-1-2018-1-LT-EPPKA2-CBHE-SP #dcomfra) здійснюється спільно з Університетом Вітаса Магнуса (Литва); Каринтійським університетом прикладних наук (Австрія); Чеським університетом природничих наук (Чеська Республіка); Педагогічним університетом Кракова (Польща); Політехнічним університетом Бухареста (Румунія); Інститутом інформаційних технологій (Литва); Київським національним університетом ім. Т.Шевченка (Україна); Київським національним університетом культури та мистецтв (Україна); Донецьким національним технічним університетом (Україна); Чернівецьким національним університетом ім. Ю.Федьковича (Україна); Харківським національним університетом радіоелектроніки (Україна); Кременчуцьким національним університетом ім. М.Остроградського (Україна); Українською асоціацією спеціалістів ІТ(Україна); Міністерством освіти та науки України.

Кафедра систем інформації ім. В.О. Кравця входить до складу Навчально-наукового інституту комп’ютерного моделювання, прикладної фізики та математики НТУ «ХПІ». Вона має лабораторію CISCO та здійснює підготовку студентів за спеціальностями 122 – Комп’ютерні науки та 172 – Телекомунікації (Освітня програма: «Мережеві технології та телекомунікації»).