Помер видатний вчений ХПІ Анатолій Грабченко

19 червня 2022 року на 87-му році обірвалося життя доктора технічних наук, професора кафедри інтегрованих технологій машинобудування НТУ «ХПІ», лауреата Державної премії України у галузі науки і техніки Анатолія Івановича Грабченка. Він був видатним ученим в галузі обробки металів різанням, талановитим педагогом, організатором і керівником.

Більш як 60 років його життя віддано Харківському політеху: студент-відмінник, асистент, доцент, професор — він пройшов усі щаблі, зростаючи у альма матер, очолював кафедру інтегрованих технологій машинобудування ім. М. Ф. Семка 38 років. Роботу Анатолія Івановича Грабченка відзначено багатьма медалями, нагородами і званнями, серед яких лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, академік Академії наук вищої школи України, «Заслужений працівник Вищої школи України», почесний доктор Мішкольцького (Угорщина) та Петрошанського (Румунія), Одеського, Житомирського технічних університетів та багато інших.

Він є автором майже 500 наукових публікацій у вітчизняних і закордонних виданнях, близько двадцяти монографій, підручників та навчальних посібників, майже сотні авторських свідоцтв і патентів. Під його безпосереднім керівництвом захищено 20 кандидатських та 7 докторських дисертацій.

Анатолій Іванович умів не лише бачити прояви нових тенденцій, а й підключався до апробацій нових напрямів розвитку. Його авторитет і наполеглива праці стали запорукою успішної співдружності наукових шкіл у галузі технологій машинобудування багатьох країн Європи. Спільні дослідження проводилися з вченими Австрії, Угорщини, Німеччини, Греції, Польщі, Франції, Іспанії, Чехії, Болгарії, Грузії, Латвії та ін. У 2018-му його імʼям названа міжнародна конференція «Grabchenko’s International Conference on Advanced Manufacturing Processes», публікація праць якої здійснюється окремим виданням видавництва Springer і індексується в науко-метричній базі Scopus.

«Анатолій Іванович був для мене не лише науковим партнером, а й свого роду братом, мав глибокий вплив на мою наукову карʼєру. Він був ключовою фігурою для моєї плідної співпраці і взаємодії з численними дослідницькими та академічними організаціями України, в тому числі з Академією наук, університетами, зокрема з ХПІ, дослідницькими центрами і промисловими підприємствами. Ця співпраця продовжується й зараз. Наша мандрівка різними галузями матеріалознавства і технології виробництва мала вражаючі результати, представлені у публікаціях та наукових виступах на міжнародному рівні», — сказав Почесний доктор НТУ «ХПІ», академік із Греції Атанас Мамаліс.

«Неповторної втрати зазнала наукова та освітянська спільноти, ваша університетська родина. З Анатолієм Івановичем протягом багатьох років науковців нашого інституту повʼязувала творча наукова співпраця і вірна дружба. Ми сумуємо разом із вами», — зазначили науковці Інституту надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля.

Ректорат ХПІ, кафедра інтегрованих технологій машинобудування ім. М.Ф. Семка висловлюють щирі співчуття родині А. Грабченка.