Магістр ХПІ розповів про навчання у Німеччині

Студент-магістр кафедри автоматизованих електромеханічних систем НТУ «ХПІ» Павло Дьошин проходить включене навчання у Магдебурзькому університеті ім. Отто-фон-Геріке (OVGU). Будучи учасником програми подвійних  дипломів, протягом кількох років він навчається паралельно у двох університетах — українському та німецькому. Це можливість не лише здобути професійні знання, а й удосконалити мовну підготовку. Так, захист магістерського диплома в Харківському Політеху вже відбувся, в OVGU ще попереду. Стипендія оплачується німецькою службою академічних обмінів (DAAD).

«У Магдебурзькому університеті я навчаюсь вже третій рік. Прагну знайти і розкрити себе як майбутній фахівець, отримати фундаментальні знання. Але німецька система освіти відрізняється від української. Тут студент самостійно обирає предмети, які вивчатиме протягом семестру, тому тривалість його навчання залежить від завантаження, тобто від кількості обраних предметів», — розповів студент ХПІ Павло Дьошин.

Він зазначив, що у Німеччині багато студентів з України, з якими він спілкується та проводить вільний час. А сьогодні, коли в країні йдуть воєнні дії, вони намагаються підтримувати свою Батьківщину. «Ми переживаємо за Україну. Багато наших співвітчизників займаються тут волонтерством. Ми вдячні всім мешканцям Німеччини, які зараз підтримують українців. Наприклад, керівництво Магдебурзького університету організовує збір коштів, пожертвувань, надає матеріальну та психологічну допомогу біженцям та студентам. Ми всі сподіваємося, що війна незабаром закінчиться. Бажаю Україні та рідному Харківському Політеху перемоги та миру!», — сказав Павло Дьошин.

На сьогоднішній день він вже захистив свій диплом у Харківському Політеху, який був присвячений дослідженню динаміки електроприводу електромобіля під час буксування коліс. «Нам вдалося ефективно організувати роботу на заключному етапі підготовки, незважаючи на тяжкі умови останніх місяців. Було зроблено значний обсяг наукових досліджень специфічних режимів роботи електроприводу для електромобіля, створеного вченими нашої кафедри», — розповів науковий керівник студента, професор кафедри автоматизованих електромеханічних систем НТУ «ХПІ» Володимир Клепіков.

Навчання у Магдебурзькому університеті ім. Отто-фон-Геріке організовано за допомогою Німецького освітнього центру НТУ «ХПІ» у рамках програми DSG (Deutschsprachige Studiengange). Її учасники не лише здобувають найсучаснішу освіту та вдосконалюють свою мовну підготовку, а й стають володарями двох дипломів: НТУ ХПІ та Магдебурзького університету ім. Отто-фон-Геріке (OVGU).

Зазначимо, що до навчання в магістратурі OVGU Павло Дьошин також проходив тритижневу мовну практику (після 3-го курсу).

Довідка:

Днями у Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут»  відбулися захисти магістерських наукових робіт у дистанційному форматі. За підсумками 92  магістра подолали цей етап, з них 33 — на «відмінно».

Серед тих, хто захистив свої дипломи — магістри кафедри автоматизованих електромеханічних систем (АЕМС) Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Павло Дьошин та Георгій Маляренко. У складі Державної екзаменаційної комісії працювали старший науковий співробітник НДПКІ «Молнія» НТУ «ХПІ» Денис Коліушко, завідувач кафедри АЕМС Богдан Воробйов та професор кафедри Віра Шамардіна.