Експерти ХПІ — про будівництво нової енергосистеми України

Викладачі НТУ «Харківський політехнічний інститут»: завідувач кафедри електричних станцій Олександр Лазуренко, директор Інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Роман Томашевський та доцент кафедри фізики Ксенія Мінакова виступили експертами на прес-конференції «Зелена енергетика. Досвід війни». Івент було організовано Харківським прес-клубом. Під час онлайн-конференції вони розповідали про виклики війни для енергосистеми України, описували шляхи її відновлення, оновлення та незалежного функціонування. «Я бачу нову енергосистему України незалежною, яка на 40% складається з відновлюваної енергетики і на 60% — з атомної енергетики нового типу», — наголосив Олександр Лазуренко.

Так, перший спікер прес-конференції — завідувач кафедри електричних станцій НТУ «ХПІ» професор Олександр Лазуренко зазначив, що до початку війни енергетична система України була однією з найпотужніших у Європі. Вона складалася з 15-ти атомних електростанцій, а також величезної кількості теплових енергоблоків, гідроелектростанцій, сонячних та вітрових ЕС. За словами Олександра, наразі через війну знищено близько 50% розподільних об’єктів системи. Більшість станцій відновлюваної енергії України зруйновані та перебувають на окупованих територіях. Але, як зазначив експерт ХПІ, багато пошкоджених об’єктів були застарілими і не підлягають відновленню. Тому, хоч як не парадоксально це звучить, сьогодні відкриваються нові перспективи.

«Велика подяка нашим енергетикам, які сьогодні роблять неможливе! Незважаючи на виклики війни, Україна сьогодні отримала шанс побудувати найінноваційнішу енергосистему, яка буде незалежною, і завдяки експорту електроенергії стане приносити прибуток», — сказав Олександр Лазуренко.

Зі свого боку, директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки НТУ «ХПІ» професор Роман Томашевський зазначив, що без потужного людського ресурсу неможливі жодні зміни. За його словами, вже зараз треба готувати висококваліфікованих спеціалістів з огляду на нові світові тренди. «Сьогодні ми стоїмо на межі великого відкриття. Воно буде можливе лише за умов синергії нового обладнання та високоякісних людських ресурсів. Без енергетики нічого не працює. Тому завдання нашого вишу вже зараз готувати професіоналів нового покоління, до того ж не лише енергетиків, а й інших суміжних спеціальностей, оскільки для будівництва нової енергосистеми потрібні спеціалісти різних галузей», — розповів Роман Томашевський.

Продовжуючи тему, доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ» Ксенія Мінакова розповідала про нові форми та підходи ЗВО у навчанні енергетиків. Так з минулого року у ХПІ ведеться підготовка за міждисциплінарною програмою, яка об’єднує електроенергетику та мікро- та наноелектроніку. «Завдяки цій новій програмі ми підготуємо фахівців, здатних збудувати нову енергетичну систему країни. Україну відбудують політехніки!», — зауважила Ксенія. Вчена також презентувала новий безкоштовний освітній курс ХПІ для всіх охочих студентів, аспірантів, викладачів «Sustainable and renewable energy. Essentials». Це проєкт НТУ «ХПІ», який проводиться за підтримки Посольства США в Україні. Він передбачає проведення серії з 15-ти вебінарів та інтерактивних заходів від провідних американських та канадських експертів з альтернативної та відновлюваної енергетики.

Говорячи про побудову нової енергосистеми, експерт від ХПІ Олександр Лазуренко зазначив, що сьогоднішній тренд — розподільна генерація, тобто розміщенням її там, де є споживач, що значно знижує витрати. За словами вченого, сьогодні немає необхідності у відновленні теплових електростанцій, оскільки крім екологічних проблем вони ще й економічно невигідні (працюють за рахунок дорогого газу, вугілля тощо). Олександр Лазуренко запропонував встановлювати на місцях теплових електростанцій модульні реактори, що є новим світовим трендом. Експерт вважає, що Україна може стати першопрохідцем у цьому напрямі: «Я бачу нову енергосистему України незалежною, яка на 40% складається з відновлюваної енергетики та на 60% — з атомної енергетики нового типу».

На завершення прес-конференції спікер Роман Томашевський зазначив, що Україна набуває сьогодні колосального досвіду, оскільки жодна країна світу не має досвіду ліквідації блекаутів, у підтримці роботи атомних електростанцій: «Все це роблять найбільші професіонали, яких і ми запрошуватимемо для підготовки наших фахівців. Будівництво незалежної енергетичної системи — це стратегія, яка починається з розуміння споживачами важливості електроенергії та обсягу робіт для її безперебійної подачі. Вважаю, що нова енергетична система дозволить нам стати постачальниками електроенергії. Тому що незалежність — це тоді, коли ти повністю забезпечуєш себе, і в тебе ще залишається додатковий обсяг, реалізувавши який, ти отримуєш прибуток».

Прес-конференцію «Зелена енергетика. Досвід війни» можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=dEYaH-w-vac