Про виклики для ХПІ та євроінтеграцію університетів: Ректор Євген Сокол дав інтерв’ю європейському виданню

Ректор НТУ «ХПІ» професор Євген Сокол відповів на запитання журналіста видання Research Professional News Ендрю Сільвера. Розмова відбулася у межах конференції Асоціації університетів Європи (EUA) та стосувалася життєдіяльності університету в умовах військової російської агресії, пошкоджень дослідницької інфраструктури, відновлення та наявних викликів, участі українських університетів у міжнародних програмах, а також інтеграції до європейського університетського середовища.

Так, Євген Сокол зазначив, що НТУ «ХПІ» знаходиться в районі активних бойових дій, тому йому довелося евакуювати своїх іноземних та українських студентів. Крім того, навчання було переведено в онлайн-формат, адаптовано до нинішніх умови. В результаті цієї російської агресії постраждала дослідницька та навчальна база університету: було значно зруйновано два навчальні корпуси та повністю спортивний комплекс, частково пошкоджено 12 гуртожитків. Сьогодні, незважаючи на ракетні обстріли, Харківський Політех відновлює свою інфраструктуру, але головною проблемою залишаються обмежені фінансові можливості, сказав ректор.

Журналіста також цікавило питання майбутнього освітньої галузі України. Чи буде об’єднано університети, чи частину з них буде закрито? За словами ректора Євгена Сокола, це питання розглядається Міністерством освіти та науки України, а саме об’єднання їх у великі навчальні та наукові центри.

Підтримку українським університетам можуть надавати різні європейські ініціативи. Так, відкритий новий офіс Horizon Europe (Київ) зможе адаптувати цю наукову програму до потреб українських науковців, а консультації її фахівців допоможуть покращити якість проєктів, що подаються. Важливо, щоб офіс у Києві мав гарантовані фінансові можливості для українських проєктів, наголосив ректор ХПІ. Крім того, підтримку вчені можуть отримати і через програму ЄС Erasmus+, яка дозволяє мати прямі договори між університетами та здійснювати подвійне керівництво аспірантами. Наприклад, ХПІ має спільне наукове керівництво з університетами: Ахена, Більбао, Магдебурга, Дрездена та іншими, зазначив Євген Сокол.

Чи слід адаптувати правила та методику включення українського інституту в ініціативу Європейського університету? — Основним підходом інтеграції українських університетів до європейського університетського середовища може стати досвід Болонського процесу, оскільки він дозволяє порівнювати основні показники університетів із різних країн, висловив думку ректор ХПІ Євген Сокол.

Довідка:

Research Professional News надає авторитетні, незалежні новини, аналітичні матеріали та коментарі. Увага ЗМІ зосереджена на політиці досліджень, фінансуванні досліджень та вищій освіті. Видання охоплює діяльність у ЄС та Африці, а також має національні служби для таких країн: Австралія, Канада, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Ірландія, Нідерланди, Нова Зеландія, Швеція, Велика Британія та США.

Інтерв’ю брав репортер Ендрю Сільвер (Andrew Silver) у межах щорічної конференції Асоціації університетів Європи (EUA), яка відбулася у Польщі на базі Гданського технічного університету 19-21 квітня 2023 року.