Вікторини «Light is Fun!» у ХПІ. Приєднуйтесь онлайн!

16 травня 2023 року НТУ «ХПІ» запрошує школярів, вчителів, батьків та всіх охочих на День наукових вікторин «Light is Fun!». Онлайн фестиваль відбудеться у Telegram та на платформі Zoom. Вікторини будуть присвячені темі «Світло» та охоплять напрями технологій, інженерії, IT, фізики, хімії, мов, суспільствознавства, бізнесу та інші, із застосуванням STEM підходу. На переможців пізнавальних конкурсів чекають призи. Захід організовано до Міжнародного дня світла у межах Всесвітньої ініціативи UNESCO та за підтримки МОН України.

Підключитися до прямого ефіру можна за посиланнями: https://t.me/KhPI_Kahoot_holidays або

https://us02web.zoom.us/j/81842156764?pwd=RmZpMDQ5T2ZpZmxrZUdrTDdLZEZFUT09

Початок — 10:30. 

Програма:

  • 10:30 — Урочисте відкриття за участю іноземних колег-викладачів, відомих популяризаторів STEM підходу в освіті.
  • 11:00 – 20:00 — Онлайн наукові вікторини:

ТЕМИ Kahoot-вікторин:

Прямі ефіри в Telegram українською мовою 🇺🇦:

11:00 – Від сонячної панелі до лампочки: як працює сонячна енергія

12:00 – Шлях енергії від Сонця до вашої лампочки

13:00 – Світлочутливі полімери – трансформація випромінюванням

14:00 – «Із вогню та в полум’я»

15:00 – Як людство створювало кольоровий світ – Історія барвників та люмінофорів!

16:00 – Промені світла у світі інформаційних технологій

17:00 – Як оптика XVII століття змінила погляд на Всесвіт

18:00 – Блиск грошей: від минулого до сучасного

19:00 – Сяйво крізь темряву: тепловізори в науці та техніці

Прямі ефіри в Zoom англійською мовою 🇬🇧:

11:00 – Light up our way.

12:00 – How optics of the 17th. century changed the way we look at the Universe

13:00 – From solar panel to light bulb: how solar energy works

14:00 – “From the fire and into the flame”

15:00 – Rays of light in the world of information technology

16:00 – The path of energy from the Sun to your light bulb

Переможці вікторин отримають призи від міжнародних наукових співтовариств оптики.

Мета заходу — популяризація науки, мотивація учнів шкіл, коледжів та інших навчальних закладів до здобуття знань та якісної освіти за допомогою науково-популярних цікавих вікторин із застосуванням методів STEM-освіти.

Програма була розроблена молодими науковцями та викладачами НТУ «ХПІ» за підтримки МОН України, організацій SPIE, International Society for Optics and Photonics та Optica (Formerly OSA), Advancing Optics and Photonics Worldwide.

Участь безкоштовна — знання безцінні!

Довідка:

Міжнародний день світла відзначається щорічно 16 травня, з першого успішного випробування роботи лазера. Лазер — чудовий приклад того, як наукове відкриття може принести революційну користь суспільству у техніці, комунікаціях, охороні здоров’я та багатьох інших галузях. Молода вчена Харківського Політеху та співорганізатор заходів Ксенія Мінакова є представником UNESCO, а саме його Національного вузла в Україні.

Широка тема світла дозволяє об’єднати багато різних секторів суспільства в усьому світі та продемонструвати, як наука, технології, мистецтво та культура можуть допомогти досягти цілей UNESCO — всебічної освіти, рівності та світу.

Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» вже вп’яте (з 2018 року) проводить масштабний захід, присвячений темі світла, який розкриває його важливість у різних аспектах. Подія проходить під егідою UNESCO та внесена до переліку івентів організації на офіційному сайті. Подивитися, як проходив фестиваль світла у ХПІ можна тут: https://www.youtube.com/watch?v=epsCgHX2OUE&t=15s

Абревіатура STEM розшифровується як «Science, Technology, Engineering and Mathematics» — наука, технологія, інженерія та математика. Ці напрями є основою цієї методики освіти. До того ж ці дисципліни вивчаються не окремо, як зазвичай, а у комплексі. Велике значення має практичне застосування здобутих знань. Дитина не просто знайомиться з новими напрямами розвитку точних наук та інженерії, а навчається реалізовувати вивчене на практиці.