Майже 2,5 тисячі українських школярів взяли участь в екологічному конкурсі від ХПІ

Підбито підсумки 10-го Всеукраїнського конкурсу робіт з екологічної тематики для школярів. Організатором змагання стала кафедра хімічної техніки та промислової екології Інституту механічної інженерії і транспорту НТУ «ХПІ». Цього року на розгляд журі було подано рекордну кількість робіт — 2418. Вони були присвячені екологічним проблемам та шляхам їх вирішення: забрудненню довкілля побутовими відходами та викидами різних джерел, важливості збереження первоцвітів та біорізноманіття та багатьом іншим, а також екологічним наслідкам війни. Серед учасників — учні 1-11 класів понад дев’ятсот шкіл із двадцяти чотирьох областей України! Вони змагалися у номінаціях: «Комікс», «Плакат» та «Саморобка». За підсумками конкурсу сертифікати, грамоти та подяки були надіслані учасникам на електронні адреси.

«Ми довго думали, чи буде актуальним проведення екологічного конкурсу для школярів цього навчального року, на тлі війни та нескінченних обстрілів, відключення світла, змішаних форм навчання. Але вже у вересні почали отримувати запити щодо умов конкурсу від наших постійних учасників, вчителів та директорів. Останнє слово було за активними студентами — членами наукового гуртка «Екологічний клуб «Я — Еколюдина», які останніми роками допомагають із організаційними питаннями та оцінкою конкурсних робіт. Майже всі студенти були позитивно налаштовані. Тож вирішили все ж таки провести цей конкурс», — розповіли організатори.

За словами завкафедри хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ» Олексія Шестопалова, несподівано для організаторів у цей складний період життя України, на конкурс було подано 2418 робіт: у номінації «Комікс» — 235 проєктів, у номінації «Плакат» — 1404 роботи та 779 у номінації «Саморобка». Олексій зазначив, що у попередні роки отримували вдесятеро менше робіт. Цього року серед учасників були учні з 904 шкіл, це — 438 населених пунктів з двадцяти чотирьох областей України. «Пояснити таку кількість робіт ми не можемо. Участь у конкурсі добровільна, немає жодних обов’язкових показників для шкіл за участю. Мабуть, все ж такі конкурси є променем чогось світлого для школярів», — зазначив Олексій Шестопалов.

У 2023 році вперше до участі було запрошено й учнів молодших класів. Таким чином конкурс охопив аудиторію з 1-го до 11-го класу. Також з’явилися новинки і серед номінацій: до традиційних «Плакат» та «Комікси» додався напрям «Саморобки із природних або використаних матеріалів».

Тематика робіт була різною. Діти ділилися своїм баченням екологічних проблем та шляхів їх вирішення. Це, зокрема, забруднення навколишнього середовища побутовими відходами та викидами різних джерел, важливість збереження первоцвітів та біорізноманіття. Але особливо гострою була проблема екологічних наслідків війни, яку школярі бачать на власні очі, а свої переживання виражають у творчості.

«Від деяких робіт очі переповнювалися сльозами, а деякі назавжди залишаться в пам’яті. Особливо щемливо було отримувати роботи від шкіл із Бахмута. Вони проілюстрували тезу про те, що іноді школа — це не стіни, а люди. Неймовірно торкає, коли роботу підписано двома школами. Тобто діти пишуть свою нинішню школу, а у дужках, ту, де вони навчалися у рідному місті, наприклад, ЗОШ №1 м. Маріуполь чи ЗОШ №4 м. Мелітополь», — розповіли члени конкурсної комісії.

За підсумками конкурсу всі учасники отримали сертифікати, грамоти та подяки. Вони були надіслані на електронні адреси, зазначені при реєстрації на конкурс.

Результати можна переглянути за посиланням https://web.kpi.kharkov.ua/htpe/pidsumky-ekoforumu/

Довідка:

Екофорум для школярів вперше відбувся у 2013 році з ініціативи кафедри Хімічної техніки та промислової екології НТУ «ХПІ» з метою залучення школярів до вирішення екологічних проблем Харкова. За десять років він став Всеукраїнським.