ХПІ організував інтелектуальні ігри для школярів та майстер класи для вчителів Кропивницького

З метою популяризації природничих та технічних наук викладачі НТУ «ХПІ» в офлайн форматі провели Кубок «Природничих наук» серед школярів м. Кропивницький. Учасниками інтелектуальних змагань стали півсотні учнів восьми навчальних закладів міста. Упродовж трьох днів (14-16 червня) вони змагалися за перемогу. Науково-популярні вікторини були присвячені біології, хімії, географії, фізиці, математиці. За підсумками фіналу переможцями стали три команди. Також харківські політехніки провели майстер-клас з інтерактивних підходів у навчанні для вчителів Кропивницького.

Чвертьфінал кубку «Природничих наук» відбувся 14 червня 2023 року. У ньому взяли участь майже півсотні учнів у складі восьми команд із таких навчальних закладів Кропивницького: НВО «Мрія», Ліцей «Вікторія-П», КЗ «Ліцей природничих наук», КЗ «Ліцей «Науковий», КЗ «Кущівська гімназія», КЗ «Гірнича гімназія», КЗ «Новомиколаївська гімназія», КЗ «Інноваційна гімназія». Вони зіграли дві гри на тему «Бронза — початок початку» (спікер — старший викладач кафедри ливарного виробництва НТУ «ХПІ» Юлія Петрова) та «Саліцилова кислота та Аспірин від лікарів стародавнього Єгипту до сучасних лабораторій Bayer» (спікер — доцент кафедри органічного синтезу та фармтехнологій НТУ «ХПІ» Сергій Петров). Команди, які не пройшли далі, отримали сертифікати та заохочувальні призи.

У півфіналі, який відбувся 15 липня на базі гімназії №9, змагалися шість команд: НВО «Мрія», Ліцей «Вікторія-П», КЗ «Ліцей «Науковий», КЗ «Кущівська гімназія», КЗ «Новомиколаївська гімназія», КЗ «Інноваційна гімназія». Гра проходила у форматі вікторини з питаннями з прикладної фізики на тему «Шлях електричної енергії від генерації до споживачів» (спікери: доцент кафедри електричних апаратів НТУ «ХПІ» Сергій Вировець, аспірант кафедри передачі електроенергії НТУ «ХПІ» Сергій Пономаренко). Інтернет-платформа Kahoot дозволяла кожному учаснику команди стежити за грою зі свого смартфона (за питаннями, таймінгом для обговорення, правильними відповідями, рейтингом команди). «Під час гри панував справжній спортивний азарт і дух змагань», — зазначили організатори. За підсумками гри фіналістами стали три команди, ті, які вибули, отримали сертифікати та заохочувальні призи. Крім того, троє найкращих гравців, які в індивідуальному заліку набрали найбільшу кількість балів, були нагороджені корисними «політехнічними» призами.

Фінал Кубка «Природничих наук» відбувся 16 червня, учасниками якого стали три команди з НВО «Мрія», КЗ «Ліцей «Науковий», КЗ «Кущівська гімназія». Темою гри була «Прикладна математика» (спікер: завідувач кафедри комп’ютерних та радіоелектричних систем контролю та діагностики НТУ «ХПІ» Юрій Хом’як). За результатами інтелектуальної боротьби, І місце посіло НВО «Мрія», ІІ місце у КЗ «Ліцей «Науковий», ІІІ місце — КЗ «Кущівська гімназія». Вони отримали сертифікати та призи. Крім того, трійку найкращих гравців фіналу, які в індивідуальному заліку набрали найбільшу кількість балів, також було нагороджено призами.

Після фіналу викладачі Харківського Політеху провели захід для вчителів біології, фізики, хімії, географії, математики на тему «Практичне застосування онлайн-інструменту Kahoot». Метою зустрічі було підвищення професійного рівня педагогів та формування цифрової компетенції. Своїм досвідом поділилися доцент кафедри органічного синтезу та фармтехнологій НТУ «ХПІ» Сергій Петров, доцент кафедри електричних апаратів НТУ «ХПІ» Сергій Вировець, аспірант кафедри передачі електричної енергії НТУ «ХПІ» Сергій Пономаренко. Учасниками були майже сорок вчителів, які у форматі гри змогли побачити можливості Kahoot вікторин, до того ж харківські політехніки докладно розповіли про всі інструменти для створення власних вікторин Kahoot.

«Ми чудово розуміємо ситуацію, що природничі науки та інженерні спеціальності потребують більшої популяризації. Важливо проводити профорієнтаційну роботу, застосовуючи сучасні та цікаві підходи, оскільки випускники шкіл часто обирають модні професії, не розуміючи суті спеціальності. Ми боремося за STEM-освіту з додаванням потужних інноваційних та технологічних компонентів, які дуже потрібні для зростання ВВП економіки та розвитку держави загалом», — сказав доцент кафедри органічного синтезу та фармацевтичних технологій НТУ «ХПІ» Сергій Петров.

Представники Харківського Політеху зазначили, що співпрацюють з Управлінням освіти Кропивницької міської ради вже не перший рік, тому цікаві освітні проєкти реалізовували і раніше. Мета — показати важливість та зацікавити школярів та загалом молодь поглиблено вивчати природничі науки — біологію, хімію, географію, фізику та математику.