ХПІ отримав обладнання з Канади для відновлення лабораторії, зруйнованої ракетами рф

Вчені міжкафедральної лабораторії оптики та фотоніки НТУ «ХПІ» отримали благодійну допомогу з Канади — симулятор Сонця «Sunbrick». Устаткування дозволить харківським політехнікам виконувати високоточні дослідження різних сонячних елементів в умовах наземного та заатмосферного сонячного випромінювання. Крім того, симулятор сонця є важливим для забезпечення координації результатів розробки фотоенергетичних установок з колегами з університету Тулейна (США). Устаткування «Sunbrick» надала канадська компанія G2V Optics як допомогу для відновлення лабораторії ХПІ, що була знищена російськими ракетами в серпні 2022 року. Його вартість — понад два мільйони гривень.

Обладнання «Sunbrick» було відправлено з канадського міста Едмонтон. Воно було зібрано безпосередньо під технічні завдання дослідників ХПІ. З урахуванням оформлення необхідних документів «подорож» приладу тривала одинадцять місяців, розповіла доцент кафедри фізики НТУ «ХПІ», керівник міжкафедральної лабораторії оптики та фотоніки університету Ксенія Мінакова.

«У вересні 2022 року СЕО компанії G2V Optics Райан Такер прочитав пост про мою співпрацю в галузі сонячної енергетики та фізичного матеріалознавства з групою дослідників Університету Тулейна. У цьому ж пості йшлося про те, як ми з колегами з ХПІ рятували вціліле наукове обладнання з розбитого російською ракетою навчального корпусу ХПІ, де була наша лабораторія. Це сталося вранці 19 серпня 2022 року. І канадська компанія вирішила допомогти нам відновити науковий потенціал дослідної групи та НТУ «ХПІ». Вони безкоштовно передали симулятор Сонця Sunbrick у користування міжкафедральної лабораторії оптики та фотоніки НТУ «ХПІ», вартість якого понад 2 млн грн. Ми дякуємо нашим друзям з Канади за надану допомогу!», — сказала керівниця лабораторії Ксенія Мінакова.

Устаткування вже встановлено у приміщенні лабораторії, яка тепер розміщується в іншому корпусі університету. Ксенія Мінакова разом із колегами ознайомила із можливостями його використання ректора НТУ «ХПІ», професора Євгена Сокола.

Вчені Харківського Політеху пояснюють, що симулятор Сонця «Sunbrick» сертифікований за класом «А». Він дозволить виконувати високоточні дослідження різних сонячних елементів, які вони отримують в умовах наземного та заатмосферного сонячного випромінювання. Крім того, використання такого обладнання є дуже важливим для наукового потенціалу групи та для забезпечення координації результатів розробки фотоенергетичних установок з колегами з університету Тулейна (США), публікації результатів досліджень у провідних наукових виданнях.

Довідка:

Навчальний корпус (У 4) НТУ «Харківський політехнічний інститут» було зруйновано вранці 19 серпня 2022 р. прямим влучанням російської ракети С-300. Через це було знищено значну частину обладнання лабораторій навчального корпусу, зокрема, кафедри мікро- та наноелектроніки університету, де проводить дослідження Ксенія Мінакова. Під час обстрілу на своєму робочому місці загинула сторож відділу охорони Світлана Медведєва. Їй було 52 роки.