ХПІ організував виїзну Міжнародну наукову конференцію у Фігурівці

Харківський Політех став одним з організаторів виїзної Міжнародної науково-технічної конференції «Проблеми інформатики та моделювання» (ПІМ-2023). Вона відбулася на базі спортивно-оздоровчого центру «Політехнік» ХПІ в урочищі Фігуровка Харківської області. Цей 23-й науковий форум  провели Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» та Національний університет «Одеська політехніка». Конференція об’єднала майже двісті вчених з України, США, Німеччини, Польщі та Азербайджану. Її організаційний комітет очолили проректори з науково-педагогічної роботи ХПІ, професори:  Руслан Мигущенко та  Магомедємін Гасанов. У роботі форуму також взяв участь член Наглядової ради ХПІ, виконавчий директор Харківського відділення Українського союзу промисловців і підприємців Едуард Набока.

Заступником голови оргкомітету конференції було обрано завідувача кафедри комп’ютерної інженерії та програмування Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій ХПІ професора Олександра Заковоротного. До організаційного комітету також увійшли: директор Інституту проблем моделювання в енергетиці ім. Г. Є. Пухова, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мохор; ректор Донбаської державної машинобудівної академії, професор Віктор Ковальов; проректор з навчальної роботи Національного дослідницького університету «Ташкентський інститут інженерів іригації та меліорації сільського господарства», професор Бахтіяр Худаяров; професор кафедри загальної та прикладної математики Азербайджанського державного університету нафти та промисловості Ханлар Гамзаєв; професор кафедри комп’ютеризованих систем та програмних технологій НУ «Одеська політехніка» Віталій Павленко та багато інших видатних вчених.

У конференції «ПІМ-2023»  взяли участь вчені з понад 14-ти міст України, США, Німеччини, Польщі та Азербайджану. Це: Чикаго, Штутгарт, Легниця, Баку, Запоріжжя, Київ, Львів, Одеса, Полтава, Черкаси, Чернівці, Харків та Краматорськ (Тернопіль).

Їх доповіді були присвячені питанням застосування інформаційних технологій; обчислювальних мереж і систем, елементів та пристроїв обчислювальної техніки та систем управління; математичного моделювання в науці, техніці, медицині та економіці; діагностики, контролю та надійності цифрових пристроїв і систем; нейрокомпʼютерів та нейронних мереж; розпізнавання образів та обробки зображень. Мова йшла і про мʼякі обчислення в інформатиці, моделюванні та управлінні; телекомунікаційні системи, мережі та технології; інтелектуальні медичні системи підтримки прийняття рішень; автоматизацію технологічних та виробничих процесів; компʼютеризовані мехатронні системи; сучасні інформаційні технології при створенні контенту та розробці відео-ігор.

Загалом,  «ПІМ-2023» стала першою науковою конференцією, яка проводилася на базі спортивно-оздоровчого центру «Політехнік» в урочищі Фігуровка на березі річки Сіверський Донець. Її учасники сповна насолодилися унікальною природою цього мальовничого місця, а також взяли участь у різних спортивних змаганнях.

Як наголосили організатори форуму, він вкотре став чудовою можливістю для його учасників дізнатися щось нове у напрямку сучасних інформаційних технологій та моделювання, поділитися власним досвідом. Було відзначено, що, незважаючи на військовий стан в Україні, кількість учасників конференції зростає.

 

Довідка:

23-я Міжнародна науково-технічна конференція «Проблеми інформатики та моделювання» відбулася 20-23 вересня 2023 року на базі спортивно-оздоровчого центру «Політехнік» ХПІ. Її організаторами виступили Міністерство освіти і науки України, Національна академія наук України, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Державний університет «Одеська політехніка», Інститут проблем моделювання в енергетиці імені Г. Є. Пухова НАНУ, Харківський національний університет радіоелектроніки, Донбаська державна машинобудівна академія, Національний дослідницький університет «Ташкентський інститут інженерів іригації та меліорації сільського господарства» (Республіка Узбекистан); Інститут проблем інформатики та управління (Алмати, Республіка Казахстан); Азербайджанський державний університет нафти і промисловості (м. Баку); Грузинський технічний університет (м. Тбілісі).

Конференція «Проблеми інформатики та моделювання» була заснована у 2000 році. Її першим організатором став НТУ «ХПІ», кафедра обчислювальної техніки і програмування (нині – кафедра комп’ютерної інженерії та програмування). Перші 10 років вона проходила в харківському Політеху. Починаючи з 2010 року співорганізатором конференції становиться Регіональний вищій навчальний заклад «Кримський гуманітарний університет» (м. Ялта), на базі якого вона проводиться протягом 5 років. С початку окупації Криму у 2015 році співорганізатором наукового форуму становиться Одеська національна академія звʼязку ім. А. С. Попова і місцем його проведення стала оздоровча база вишу «Електрон» у селищі Кароліно-Бугаз Одеської області. Починаючи з 2021 року та по теперішній час співорганізатором конференції є Державний університет «Одеська політехніка».