ХПІ «привіз» врожай домовленостей для України з масштабного європейського саміта в Румунії

Делегація НТУ «ХПІ» взяла участь у саміті та бізнес-форумі Ініціативи трьох морів (Three Seas Initiative Summit and 3SI Business Forum), що відбувся у Румунії. Захід був спрямований на розвиток транспортної, енергетичної, та цифрової інфраструктури, створення інвестиційних та інноваційних можливостей для успіху бізнесу та соціально-економічного розвитку як в регіоні країн Балтійського, Адріатичного і Чорного морів, так і за його межами. Серед країн-учасниць: Австрія, Чехія, Словаччина, Словенія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Угорщина, Хорватія, а також представники Єврокомісії, США, Німеччини та України. За підсумками події,  ХПІ досяг домовленостей щодо подальшої співпраці в освітній та науковій сферах, розвитку стартапів.

«Three Seas Initiative Summit and 3SI Business Forum» відкривав прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку. Він зазначив, що країнам потрібно діяти швидко та рішуче, щоб інвестувати у свою колективну інфраструктуру: «Це зміцнить наш регіон і сприятиме зменшенню прогалин у контексті численних проблем, з якими ми стикаємося. Ми маємо поєднати наш регіон з точки зору інфраструктури, економіки, єдиного оборонного та цифрового сектору і таким чином максимально використати регіональний потенціал».

Загалом подія складалася з трьох секцій (енергетичної, транспортної і діджитал) та круглого столу щодо торгівлі та інвестицій. Серед пріоритетних тем, які обговорювали учасники, були: енергетична безпека, диверсифікація маршрутів та джерел енергопостачання регіону, альтернативна енергетика, створення енергетичної інфраструктури та використанням інноваційних технологій, а також нові інвестиції у транспортному, енергетичному, цифровому, науковому та безпековому секторах.

Україну в складі робочої експертної групи представляли: Голова делегації, Голова Асоціації інновації транспортної інфраструктури України, експерт міжурядової комісії Україна-Латвія, координатор Української платформи Ініціативи Трьох Морів, партнер НТУ “ХПІ”  Андрій Смородін  та представники Харківського Політеху –директор НДПКІ «Молнія» НТУ «ХПІ» Сергій Буряковський; професор кафедри підприємництва, торгівлі і логістики НТУ “ХПІ”, директор ГО «Відкрита інноваційна платформа підприємницьких ініціатив та інвестиційних проєктів ПРО СМАРТ БІЗ», керівний директор ТОВ «Юкрейніан Текнолоджи Трансфер Тім» Олена Сергієнко.

У межах саміту, представники української делегації узгоджували питання співробітництва з 3SI та формування української платформи 3SI  із залученням найбільш кваліфікованих українських і міжнародних експертів, а також забезпечення політичної підтримки найбільш реалістичних проєктів і тих, які матимуть найбільший вплив на весь регіон.

Зокрема, під час дискусій на бізнес-форумі партнери та інвестори закликали вийти за межі негативних наслідків конфліктів, пандемій, криз цін на енергоносії та перебоїв у ланцюгах поставок і запропонували інноваційні шляхи для прийняття та реагування на економічну реальність, що виникає в цьому геополітичному контексті.

Серед суттєвих питань бізнес-форуму 3SI було також зміцнення стійкої, доступної та зеленої енергетичної системи, зокрема й для України. У заході брав участь Спеціальний посланник президента США з клімату Джон Керрі, який зазначив, що перехід до чистої енергетики може стати рушієм процвітання країн трьох морів. Також він анонсував NEXT, універсальний магазин для підтримки розміщення невеликих модульних ядерних реакторів у країнах-партнерах.

Великий інтерес для Євросоюзу та НАТО становила тема «Інвестування у стійке завтра», що обговорювалася у Транспортній секції бізнес-форуму 3SI. Йшлося про консолідацію європейських економік та забезпечення військової мобільності на Східному фланзі НАТО. Це можна ефективно забезпечити за рахунок реалізації двох важливих транснаціональних проєктів: «Rail2Sea» та «Via Carpatia», що спрямовані на встановлення зв’язку між Балтійським, Чорним та Егейським морем. В автомобільному секторі «Via Carpatia» забезпечить транспортні маршрути, які будуть проходити через Румунію по нових високошвидкісних автомобільних дорогах, а для залізничного транспорту проєкт «Rail2Sea» — нові сполучення між західним кордоном і портом Констанца, а також південним маршрутом.

За підсумками зустрічей у межах «Three Seas Initiative Summit and 3SI Business Forum» представники ХПІ досягли низку домовленостей для подальшої співпраці. Це — комунікація з Міланською політехнікою для складання та підписання меморандуму; співпраця з управлінням COURSERA в Україні по збільшенню залучення студентів, відкриттю нових спільних проєктів, включно з такими, що спрямовані на вразливі верстви населення та перепідготовку військових після служби, ветеранів війни, по задіянню викладачів НТУ «ХПІ» через гранти до перекладання курсів на українську мову та адаптацію їх до українських реалій; розвиток та підтримка стартапів та бізнес-проєктів студентів та аспірантів НТУ «ХПІ», залучення первинних інвестицій від Латвійських профільних організацій (включення їхніх представників до складу журі в різних конкурсах та заходах) з подальшою релокацією проєктів до країн Балтії.

Також було окреслено перспективні та пріоритетні напрями українсько-латвійського економічного співробітництва: залучення профільних науковців НТУ «ХПІ» до науково-технічних, інфраструктурних проєктів, що спрямовані на побудову та розвиток діяльності української Платформи Ініціативи трьох морів. Фахівці Харківської Політехніки будуть долучатися до «Асоціації інновацій транспортної інфраструктури України» та інших організацій, що представляють Платформу в Україні.

Крім того, представники Харківського Політеху зустрілися з міністром транспорту Румунії Соріном Гріндяну. Було запропоновано долучити НТУ «ХПІ», а саме — НДПКІ «Молнія», до вирішення проблем електромагнітної сумісності портових та залізничних вузлів.

Загалом, у підсумку заходів очікуються ухвалення рішень щодо питань, які зосереджені на пріоритетних для трансатлантичного співробітництва сферах, що мають інвестиційні цілі та представляють інтерес для держав-членів Європейського Союзу і НАТО. Це, зокрема: енергетична сфера (з акцентом на зелений перехід і використання водню як поновлюваного джерела енергії), розвиток залізничних і автомобільних транспортних мереж, а також майбутні виклики з точки зору діджиталізації, кібербезпеки, безпеки впровадження штучного інтелекту.

 

Довідка:

Саміт та бізнес-форум Ініціативи трьох морів «Three Seas Initiative Summit and 3SI Business Forum» відбувся у Бухаресті (Румунія) 6-7 вересня 2023 року. Румунія вже вдруге приймає цей захід, організатором якого є Адміністрація Президента Румунії, Уряд Румунії через Канцелярію Прем’єр-міністра.

Ініціатива трьох морів — це гнучка та неформальна політична платформа, яка об’єднує 12-ть держав-членів ЄС (Австрія, Чехія, Словаччина, Словенія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Угорщина, Хорватія), які розташовані між Балтійським, Адріатичним і Чорним морями, та орієнтована на покращення зв’язку між ними. Партнери заходу: Єврокомісія, США, Німеччина. Україна була партнером з особливим статусом. Подія відбувається раз на рік, складається з Саміту голів держав 3SI та Бізнес Форуму, де презентуються та затверджуються конкретні проекти.

НТУ «ХПІ» вже протягом року співпрацює з Ініціативою трьох морів (Three Seas Summit and Business Forum). Асоціація інновацій транспортної інфраструктури України та «Науковий парк НТУ «ХПІ» як її співзасновник були організаторами участі української делегації у Саміті та Бізнес Форумі в Ризі, де виступав президент України Володимир Зеленський.

Також у межах співпраці було проведено координаційні заходи в Україні за участю органів влади, бізнесу, наукових та освітніх установ:

  • «Від Ініціативи Трьох Морів до створення інноваційного кластеру Львівського регіону» (3 серпня 2022 р.), де було підписано меморандум про розвиток 3SI;
  • «Міжнародний круглий стіл Ініціативи трьох морів в Україні» (9 березня 2023 р.);
  • участь у IX засіданні Міжурядової українсько-латвійської комісії з питань економічного, промислового та науково-технічного співробітництва (23 березня 2323 р, м. Рига, Латвія);
  • участь у ІІІ Конгресі місцевого самоврядування 3SI під патронатом Президента Польщі, де презентовано наукову платформу (16-17 травня 2023 р.);
  • проведено дві наукових конференції на яких були розглянуті питання 3SI: ІІ міжнародна науково-практична конференція «Транспорт: наука та практика», XV Міжнародна науково-практична конференція «Глобалізація наукового і освітнього простору. Інновації в сфері транспорту. Проблеми, досвід, перспективи».