Стартап ХПІ «ProstoEDU» — у ТОП-10 найкращих проєктів підприємницької програми навчання України

Команда стартапу «ProstoEDU», який розробили доцентка кафедри систем інформації ім. В. О. Кравця НТУ «ХПІ» Ганна Заволодько та випускник цієї ж кафедри Валерій Заволодько, увійшла до фіналу нової для України підприємницької програми Lab2Market UA. Проєкт політехніків спрямований на отримання знань IT-студентів на практичному досвіді сучасних кейсів. За 180 годин навчання команда ProstoEDU готує фахівців до обізнаного вибору своєї першої роботи. У фіналі стартап змагання  взяли участь вісім команд з   університетів Києва, Житомира, Луцька, Вінниці, Дніпра, Харкова. ОрганізаторУкраїнський національний офіс інтелектуальної власності та інновацій «IP офіс».

Стартап «ProstoEDU», авторами якого є доцентка кафедри систем інформації ім. В. О. Кравця ХПІ Ганна Заволодько та випускник цієї ж кафедри Валерій Заволодько, увійшов до топ-10 фіналу підприємницької програми України Lab2Market UA.  «ProstoEDU» ХПІ – це  віртуальна науково-дослідна лабораторія, що дозволяє розробляти сучасні ІТ рішення у процесі навчання студентів. На відміну від традиційного академічного підходу, програма здатна розвивати мотивованих і впевнених фахівців, готових до обізнаного вибору своєї першої роботи лише за 180 годин практичного навчання. Ментори-практики та викладачі трансформують фундаментальні знання студентів в практичні навички. Співпраця студентів в невеликих групах дозволяє підвищити soft skils, необхідні сьогодні для пошуку першої роботи в IT сфері. Разом ці складові дадуть можливість гнучко адаптувати освіту під технології, які будуть з’являтись на IT ринку. Зараз понад половина студентів, які здобувають IT освіту, відчувають нестачу практичного досвіду. Лабораторія дозволить заповнити цю прогалину, забезпечуючи їм реальний досвід роботи на практичних сучасних кейсах.  Наразі результатом роботи є адаптивний сайт «ProstoEDU», який дозволяє мати доступ до сучасних платформ неформальної освіти через зручний інтерфейс, потрібен лише профіль користувача.  Нагадаємо, що цього року команда проєкту пройшла курс підприємництва від американських фахівців, який організував Стартап-центр «Spark» НТУ «ХПІ».

Конкурс інноваційних проєктів відбувся в рамках заходу IP&I forScience and Business, де обговорювалися теми синергії науки та бізнесу, розвиток інновацій та комерціалізація обʼєктів права інтелектуальної власності. Організатором такої платформи виступив Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій «IP офіс».

Як зазначили організатори заходу, конкурс став чудовою можливістю для команд продемонструвати свої інноваційні рішення у форматі пітчингу та привернути увагу потенційних інвесторів і партнерів. Усі команди-фіналісти матимуть подальший супровід від IP офісу.

Довідка:

Головна мета програми Lab2Market UA  допомога дослідникам, винахідникам та вченим отримати знання, необхідні для успішної комерціалізації результатів наукових досліджень та виведення їх на ринок. Програма передбачала 8-тижневе інтенсивне навчання розробників стартапів, яке включало в себе лекції, менторські сесії та групові обговорення. Учасники отримали ключові знання і навички, необхідні для ефективного переходу від лабораторії до ринку.