Науковці ХПІ представили проєкт на найбільшому конкурсі студентських стартапів у світі

Команда аспірантів та викладачів кафедри передачі електричної енергії НТУ “ХПІ” взяла участь у конкурсі стартапів MIT CEP 2024 від Массачусетського технологічного інституту (Massachusetts Institute of Technology). Під керівництвом кандидата технічних наук доцента Дмитра Данильченка команда веде розробку та просування оптимізаційного пристрою для сонячних електростанцій з унікальним алгоритмом. Стартап, що вже був  представлений на багатьох платформах та має певні досягнення в даній галузі, був гідно презентований на найбільшому конкурсі студентських стартапів у сфері клімату та енергетики у світі. В ході боротьби за потрапляння в півфінал команді харківських політехніків «Balanced» не вдалося отримати перемоги, але вони набули безцінного досвіду та отримали нові знання для подальшого розвитку.

Власником унікальної ідеї пристрою для сонячних електростанцій та його алгоритму став аспірант кафедри «Передача електричної енергії» Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки Харківського Політеху Андрій Потривай. В січні стартап був добре оцінений членами журі, що допомогло йому потрапити до чвертьфіналу конкурсу. У лютому в онлайн-форматі  науковець ХПІ виступив зі своїм стартапом у наступному етапі  MIT CEP 2024. Наразі команда “Balanced”  завершила змагатися за перемогу в  цьому конкурсі, але й надалі прагне продовжувати розробку та боротьбу вже на інших платформах.

Слід відзначити, що навесні 2023 року команда “Balanced” ХПІ  перемогла на Young Innovation Hackaton, завдяки чому, була запрошена в Німеччину для проходження навчання з розвитку та презентації стартапів. Там науковці мали можливість представити свій проєкт співробітникам інвестиційного фонду землі Саксонія-Анхальт.  Одна з  членів журі –сіньор-консультант та проджект-менеджер з інвестицій Анне-Жанін Фройнд виразила зацікавленість в стартапі та запропонувала перейти до більш детальних перемовин в березні 2024 року. Поки команда чекає цієї важливої дати,  а її учасники не припиняють пошуків тих, хто готовий йти з ними цим шляхом.

 

Довідка:

Конкурс MIT Climate & Energy Prize (CEP) 2024 від Массачусетського технологічного інституту найбільший і найтриваліший конкурс для студентських стартапів у сфері клімату та енергетики у світі. Мета конкурсу  –наблизити світ до чистого нуля викидів вуглецю, надихаючи амбітних підприємців на вирішення найскладніших кліматичних проблем у світі. Команди змагаються за призовий фонд у розмірі понад $100 000 і мають доступ до менторства та інших ресурсів.

Массачусетський технологічний інститут (МТІ) (англ. Massachusetts Institute of Technology (MIT) — один із найкращих у США, та загалом у світі, технічний університет. Заснований Вільямом Бартоном Роджерсом у 1861 році, приватний (у формі акціонерного товариства) університет у місті Кембридж, штату Массачусетс, (США). Головним своїм завданням вважає навчання та дослідження практичного застосування науки та технологій. МТІ складається з п’яти шкіл і одного коледжу, має в собі також 34 академічні департаменти та 53 міждисциплінарні лабораторії, центри та програми. МТІ відіграв ключову роль у розвитку комп’ютерів, систем інерціальної навігації та медичної техніки. У 2012—2023 роках у світовому рейтингу університетів QS World University Rankings Массачусетський технологічний інститут стабільно займав І місце у світі.